Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El debat de política general començarà dimecres a les 11h i dijous es votaran les propostes de resolució

ACN Barcelona.-El Parlament farà dimecres i dijous, 25 i 26 de setembre, el segon debat general sobre l’acció política i de govern d’aquesta legislatura. La sessió començarà dimecres a les […]

Avatar
Agències 20/09/2019

ACN Barcelona.-El Parlament farà dimecres i dijous, 25 i 26 de setembre, el segon debat general sobre l’acció política i de govern d’aquesta legislatura. La sessió començarà dimecres a les onze del matí amb la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra. Al llarg del dimecres hi haurà les intervencions dels grups i subgrups parlamentaris i el debat amb el Govern. Dijous a la tarda es reprendrà per debatre i votar les propostes de resolució. El debat sobre l’orientació política general del Govern marca habitualment l’inici de les sessions plenàries del curs parlamentari.

El debat començarà dimecres a les onze amb la intervenció del president de la Generalitat, sense límit de temps. Tot seguit es farà una pausa i el ple es reprendrà previsiblement a les tres de la tarda amb les intervencions dels representants dels grups i subgrups, que prendran la paraula seguint l’ordre de major a menor representació, acabant, però, amb ERC i JxCat. Cada grup disposarà de trenta minuts per a aquesta primera intervenció, i els subgrups, de quinze cadascun.El president de la Generalitat i els membres del Govern els podran respondre individualment o conjuntament, i els grups tindran llavors un torn de rèplica. Acabades les intervencions, el ple se suspendrà. Llavors els grups i subgrups tindran un termini de trenta minuts per presentar al registre del Parlament propostes de resolució. Cada grup en podrà presentar un màxim de vint, i cada subgrup, de catorze. La Mesa es reunia dimecres al vespre per tractarà l’admissió a tràmit dels propostes de resolució i obrirà un nou termini perquè els grups i subgrups puguin presentar propostes transaccionals fins dijous al migdia.És previst que el ple es reprengui dijous a les quatre de la tarda perquè la cambra debati i voti les propostes. En aquest debat els grups disposaran d’un torn de deu minuts cadascun, i els subgrups, de cinc. Després, les propostes es podran votar en bloc o una per una, però no se’n podran votar parts o paràgrafs per separat. Les propostes poden impulsar l’acció del Govern i també incloure crítiques a la seva actuació, però no poden comportar una moció de censura. Per aprovar-les cal el suport de la majoria simple de la cambra, és a dir, més vots a favor que no en contra.Trenta-dos debats de política general des del 1980Des del seu restabliment el 1980 el Parlament ha fet trenta-dos debats de política general, vint-i-un dels quals amb Jordi Pujol al capdavant del Govern, de la primera a la sisena legislatura; Pasqual Maragall en va afrontar dos, a la setena; José Montilla, tres, a la vuitena; Artur Mas, quatre, durant la novena i la desena; Carles Puigdemont, un, la legislatura anterior, i Quim Torra, un altre en l’actual.