Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

El contratenor Orlinski obrirà la primera edició del Festival de Peralada de Pasqua acostant el barroc al públic jove

|

- Publicitat -

ACN Peralada – El contratenor polonès Jakub Józef Orlinski, al costat de l’orquestra Il Giardino d’Amore, obrirà aquest dijous la primera edició Pasqua del Festival de Peralada amb un programa variat amb obres de Vivaldi i Haendel. El director del certamen, Oriol Aguilà, ha assegurat durant la presentació de l’actuació que es tracta d’una declaració d’intencions que té per objectiu “cuidar” el públic habitual del repertori barroc però, alhora, acostar-lo a les noves generacions. I és que Orlinski n’és un dels màxims exponents amb actuacions que triomfen als escenaris però també connecten amb el públic joves a través de les xarxes socials.

Aguilà també ha anunciat que aquesta és la primera edició de moltes i que la voluntat és que sigui una “extensió” del l’estiu però, alhora, ajudi a desestacionalitzar i oferir una programació de qualitat als visitants de Setmana Santa.

Publicitat

La nova edició de Pasqua del festival comptarà amb dos recitals lírics, a l’oratori La Giuditta de Alessandro Scarlatti i, als Oficis de Tenebres de Divendres Sant de Tomás Luis De Victoria. Però el tret de sortida el donarà aquest dijous el jove contratenor polonès Jakub Józef Orliński al costat de Il Giardino d’Amore amb un programa variat amb obres d’Antonio Vivaldi i Georg Friedrich Haendel, sota la direcció de Stefan Plewniak.

Orliński, de només 30 anys, s’ha convertit ràpidament en un dels intèrprets més reconeguts de l’escena musical clàssica internacional, triomfant en l’escenari, en els concerts, en els enregistraments i connectant amb un públic jove mitjançant les xarxes socials. El seu primer enregistrament, Anima Sacra, ha collit elogis de la crítica i li ha valgut el prestigiós premi Opus Klassik a l’enregistrament vocal en solitari. El seu segon llançament discogràfic Facce d’amore amb àries d’òpera barroques escrites per a personatges masculins romàntics, es va publicar el novembre de 2019 i va realitzar una gira per tota Europa amb la formació Il Pomo d’Oro.

Precisament amb la voluntat d’arribar a nous públics sense descuidar els habituals, el festival ofereix amb aquesta programació d’estrena una clara “declaració d’intencions”.

L’actuació que farà a l’església del Carme estarà acompanyada de Il Giardino d’Amore, fundada a Cracòvia el 2012 pel violinista polonès Stefan Plewniak, amb el qual Orliński actua sovint en gires internacionals.

Orlinki ha detalla durant la roda de premsa de presentació que, malgrat que ell utilitza les xarxes socials per acostar-se a un públic jove i que “la tecnologia ha canviat moltíssimes coses”, n’hi ha d’altres que no canvien, com es emocions. “Els compositors van composar aquestes peces precisament per les emocions. Les emocions en aquestes obres son clares i profundes i això no ha canviat gens. Al final estem parlant d’una emoció com l’amor, l’amor és l’emoció principal, fa 300 o 400 anys també ho era”, ha dit durant la seva intervenció.

El contratenor també ha dit que en el seu moment la música barroca era com el pop actual i que la gent anava a concerts i hi bevia i menjava. Per això, ha dit, ell intenta oferir una actuació molt connectada amb el seu públic, lluny d’estereotips i de la idea que es tracta d’una música “classista”.

Sobre el títol del programa, Stefan Plewniak, ha explicat que van estar estudiant el programa amb Jackub i la idea era donar-li dos significats; un històric, perquè els compositors Händel i Vivaldi sempre triaven herois antics per als seus títols; i l’altre per la imatge de Jackub, que “té un aspecte d’heroi, d’Apol·lo”.

<strong>Amb les entrades esgotades</strong>

El concert arriba a Peralada amb totes les entrades esgotades, després d’actuar al Teatre de la Maestranza i al Palau de Versalles aquesta mateixa setmana. El programa, sota el títol Héroe!, se centra en dos dels compositors rellevants en la seva important discografia, Haendel, de que ha gravat Aggippina, més algunes àries d’altres òperes, i Vivaldi, del qual té registrat un extraordinari Stabat Mater, centren el repertori d’una vetllada que, promet ser un autèntic delit.

La celebració de la 37a edició del Festival Castell de Peralada s’avança més que mai amb una edició de Pasqua que ha arribat per quedar-se i que anirà acompanyada d’activitats paral·leles durant el mes de març com a preàmbul de la programació.

A banda d’Orliński, el tenor Freddie De Tommaso, la formació polifònica Cantoría i La Giuditta de Scarlatti, amb la participació de Dani Espasa, Serena Sáenz i Xavier Sabata, completen la programació d’aquesta edició que s’allargarà fins al 8 d’abril.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió