Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Consell Assessor d’Infraestructures proposa destinar sòls d’equipaments a habitatges de lloguer regulat

ACN Barcelona.-El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya proposa que els sòls públics que les administracions tenen destinats a equipaments o a usos desfasats en el temps des de l’aprovació dels […]

Avatar
Agències 11/05/2021

ACN Barcelona.-El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya proposa que els sòls públics que les administracions tenen destinats a equipaments o a usos desfasats en el temps des de l’aprovació dels plans generals es destinin a habitatges de lloguer regulat. Aquest és un dels punts recollits en el document ‘Parcs d’habitatges de lloguer a preus regulats: una necessitat urgent” presentat pel secretari Salvador Guillermo. Per Guillermo, la idea és que es poguessin construir pisos d’uns 60-70 metres quadrats pensats per a dues persones de mitjana i amb un lloguer assequible d’entre 500 i 600 euros. A més, ha lamentat que el percentatge d’habitatge públic a Catalunya és “testimonial i trist” ja que es troba entre els més baixos d’Europa, amb un 1,6%.

En l’informe, el Consell Assessor d’Infraestructures recorda que en el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge es preveu que 131.500 habitatges en els propers 15 anys es destinin a un preu de lloguer regulat per als sectors més desafavorits. El pla recull que en aquest període, a Catalunya es construeixin 880.000 noves llars, de les quals 315.000 restarien excloses del mercat i dintre aquest grup hi hauria els 131.500 pisos de protecció oficial.Segons Guillermo, si es donés seguretat jurídica es podria tirar endavant “una part molt significativa” d’aquestes 131.500 llars en la propera dècada i mitja, especialment en zones d’alta demanda. El document del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya creu que seria “convenient” estudiar la possibilitat d’atorgar concessions de domini públic o dret de superfície per a la construcció d’aquests habitatges sense que generi un pagament per l’ús del sòl. Segons ha afegit el secretari de l’entitat, podrien ser cessions temporals dels terrenys –també entre administracions locals i supramunicipals- i que un cop esgotada la concessió revertissin als propietaris del sòl. A banda, caldria la introducció d’una modificació en la legislació tributària perquè en aquests casos s’apliqués un IVA super reduït pel seu caràcter social.El document també destaca que per a la creació d’aquest parc en principi no caldria recórrer als fons europeus de recuperació sinó que seria suficient amb una col·laboració entre les administracions públiques i el sector privat.Amb tot, el Consell Assessor d’Infraestructures considera que es donaria satisfacció a la demanda de lloguer a un preu moderat i augmentaria l’oferta existent. En aquest sentit, pronostica que creixeria l’habitatge de nova construcció amb uns estàndards de qualitat dictats per les administracions públiques i obligaria els habitatges del parc lliure a haver d’introduir millores per ser més competitius.El Consell Assessor d’Infraestructures també remarca que actualment el 43% de les llars que viuen en lloguer a preu de mercat a l’Estat destinen més del 40% dels ingressos a pagar l’habitatge, una de les taxes més altes del continent. Mentrestant, el parc públic a Catalunya només representa l’1,6% del total del parc d’habitatges de primera residència i els pressupostos només destinen a aquest àmbit el 0,1% del PIB, tant a Catalunya com a l’Estat, davant el 0,6% de la mitjana europea.