Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El BCE manté els tipus d’interès en el 0% i deixa el programa antipandèmia sense canvis

ACN Brussel·les.-El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir la política monetària sense canvis en la reunió d’aquest dijous. En la primera trobada des de la […]

Agències 22/07/2021

ACN Brussel·les.-El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir la política monetària sense canvis en la reunió d’aquest dijous. En la primera trobada des de la seva revisió estratègica, en què va fixar l’objectiu d’inflació en el 2%, la cúpula de la institució monetària ha apostat per mantenir els tipus d’interès i el programa de compra d’actius antipandèmia sense canvis. Així, el BCE seguirà comprant actius sota el programa antipandèmia a un ritme de compra “significativament superior” al del primer trimestre de l’any. Els tipus d’interès es mantenen en el 0% el d’operacions principals de finançament, al 0,25% el de facilitat de crèdit i al -0,5% el de facilitat de dipòsit.

Malgrat mantenir els tipus d’interès, en les conclusions de la trobada, la cúpula del BCE obre la porta a que siguin inferiors als actuals en cas que calgui per assolir l’objectiu d’inflació.”Els interessos es mantindran al nivell actual o més baixos fins que la inflació assoleixi el 2%”, diu el document, que precisa que l’objectiu és que la inflació se situï en el 2% de manera “sostinguda”. Per assolir l’objectiu, el BCE assumeix que la inflació superarà “moderadament” el 2% durant un “període transitori”. Pel que fa al programa de compra antipandèmia, d’un total de 1,85 bilions d’euros, el BCE insisteix que el mantindrà fins com a mínim el març del 2022 i, de nou, subratlla que la fi del programa no serà fins que “consideri que la fase de crisi ha acabat”.”El Consell de Govern comprarà de manera flexible segons les condicions del mercat i per evitar un enduriment de les condicions de finançament”, diu la cúpula del BCE, que va augmentar el ritme de compres al març per precisament evitar aquest enduriment.