Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

El Banc d’Espanya millora fins al 6,3% el PIB per al 2021 i preveu recuperar els nivells prepandèmia a mitjans del 2022

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha elevat la previsió de creixement del PIB el 2021 fins al 6,3%, una dècima per sobre de les estimacions publicades al juny. L’entitat explica la […]

Agències 21/09/2021

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha elevat la previsió de creixement del PIB el 2021 fins al 6,3%, una dècima per sobre de les estimacions publicades al juny. L’entitat explica la millora per la “flexibilització gradual de les mesures de contenció de la pandèmia” gràcies a la vacunació, que ha permès un “dinamisme més gran” de l’activitat econòmica. En un informe publicat aquest dimarts, el Banc d’Espanya explica que fa les projeccions assumint que la situació epidemiològica seguirà millorant. En aquest sentit, pel que fa a l’any vinent, la previsió de l’organisme també millora i se situa en el 5,9% -una dècima per sobre de l’anterior estimació- i, de cara a 2023, preveu un creixement del 2% -dues dècimes més-.

De fet, el Banc d’Espanya calcula que el PIB espanyol tornarà a assolir els nivells precrisi a mitjans de 2022, sempre sota el supòsit que la vacunació i el control de la pandèmia evolucionin de forma favorable. No obstant això, l’Estat recuperaria els nivells d’activitats previs a la covid-19 amb “cert retard” respecte a altres països del conjunt de l’eurozona. Els principals motius són el fort impacte que va tenir la pandèmia al país, especialment en la fase inicial d’expansió, i el pes que té el sector serveis sobre l’economia, el més perjudicat per les restriccions.La millora del PIB se sustentarà, en gran part, sobre l’increment de la despesa interna. Segons el Banc d’Espanya, el consum privat “continuarà sent un motor fonamental de creixement”, tot estimant que la despesa de les famílies creixerà un 9,6% en termes interanuals. La pujada és força més elevada si es compara amb l’increment del consum públic, on el Banc d’Espanya preveu que es registri un augment del 2,2%. Per altra banda, el supervisor estima que la demanda nacional contribuirà en set punts al creixement del PIB espanyol corresponent al 2021, mentre que la contribució de la demanda exterior continuarà sent negativa (-0,7 punts).L’organisme presidit per Pablo Hernández de Cos, però, alerta que la millora prevista de les rendes i l’increment del consum també pot veure’s frenat per l’encariment dels preus. Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar en el 3,3% a l’agost i acumula sis mesos consecutius a l’alça. Malgrat l’escalada de preus dels últims mesos, el Banc d’Espanya preveu que la inflació se suavitzi en els pròxims trimestres i no freni la recuperació econòmica.En l’informe publicat aquest dimarts, estima que la inflació per aquest 2021 se situarà en el 2,1%, dues dècimes més respecte a les previsions publicades el juny passat. De cara el 2022, el Banc d’Espanya calcula que l’IPC serà de l’1,7% -cinc dècimes més que les darreres estimacions-, mentre que pel 2023 el situa en l’1,3% -una dècima més-.Millora de les dades d’aturPel que fa a les dades d’atur, el Banc d’Espanya també preveu una certa millora respecte a les estimacions publicades a mitjans d’aquest any. El supervisor espera que l’Estat tanqui l’exercici amb una taxa d’atur del 15,1%, cinc dècimes menys que l’escenari que es va dibuixar el juny.La recuperació del mercat de treball es prolongaria durant almenys dos anys més, amb una taxa d’atur que baixaria al 14,3% el 2022 –millora en quatre dècimes les últimes estimacions- i al 13,3% el 2023.