Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Díaz critica la “cultura de la precarietat” empresarial i denuncia el poc ús dels contractes de formació

ACN Barcelona.-La vicepresidenta de Treball i Economia Social Yolanda Díaz ha lligat la baixa productivitat a la qualitat “deficient” de l’ocupació a l’Estat i als baixos salaris en ple debat […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Barcelona.-La vicepresidenta de Treball i Economia Social Yolanda Díaz ha lligat la baixa productivitat a la qualitat “deficient” de l’ocupació a l’Estat i als baixos salaris en ple debat sobre l’augment de l’SMI, en una conferència a la Reunió Anual del Cercle d’Economia. La ministra ha criticat la “cultura de la precarietat” i ha posat d’exemple el poc ús del contracte de formació i, en canvi, la generalització “vergonyosa” dels contractes precaris en una taula rodona acompanyada del secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, i del president de la CEOE, Antonio Garamendi. El líder patronal ha rebutjat derogar les reformes laborals del PP tot ironitzant que hi ha hagut massa canvis: “Després de 52 reformes laborals perquè hem de fer la 53?”, ha dit.

D’altra banda, Álvarez ha celebrat la salutació entre el president del Govern, Pere Aragonès i el Rei Felip VI d’aquest dimecres a les jornades econòmiques i ha agraït al Cercle que hagi aconseguit “un procés de normalització de la vida institucional espanyola” i de “gestos i actes que van en la bona direcció”. En una sessió moderada per Nuria Cabuti, membre de la junta del cercle, la dirigent política i els representants empresarial i sindical han reflexionat sobre el baix nivell de productivitat de l’Estat. La vicepresidenta tercera de l’executiu de Pedro Sánchez ha assenyalat la dependència de “serveis bàsics” com el turisme com un dels motius, i ha apostat per aprofitar els fons europeus per endegar un pla de reindustrializació. Alhora, ha indicat que la qualitat “deficient” de l’ocupació, els “salaris baixos” i l’ús “vergonyós” de contractes temporals i precaris també arrosseguen a la baixa la productivitat, així com la manca d’inversió en I+D+I, que se situa en l’1,2%, lluny del 2% de la mitjana europea. En la mateixa línia, Álvarez ha dit que la baixa productivitat es focalitza al sector serveis i no a la indústria i ha alertat de perill de basar l’economia en sous baixos i de no invertir en innovació “Si continuen baixant els estàndards acabarem com qualsevol país del nord d’Àfrica, on es manté l’ocupació gràcies a la no actualització tecnològica”, ha dit. A més, ha lamentat la posició del Banc d’Espanya que reclama augmentar la productivitat però recomana congelar l’SMI. “Salaris baixos i productivitat són incompatibles”, ha sentenciat. Per tot això, Díaz ha reiterat que cal “canviar les normes del mercat de treball” i “equilibrar la negociació col·lectiva” seguint el “mantra” de garantir l’estabilitat de l’ocupació, després de 52 reformes laborals. Ha posat d’exemple el mal ús que es fa del contracte de formació, pel gran nombre de modalitats de contractes que no són de qualitat. En aquest sentit, Díaz ha reclamat deixar entre la cultura de la precarietat i la temporalitat i modificar la llei per promoure les contractacions “sanes”. A més, ha proposat avançar en la “democràcia en l’empresa”, afavorint que els sindicats puguin participar dels consells d’administració.El líder de la patronal espanyola ha admès que “divergeixen bastant de les reformes” proposades per aconseguir modernitzar el mercat laboral, com ara els canvis que va instaurar el PP el 2012. “La reforma laboral va funcionar”, ha recordat abans d’ironitzar sobre la crítica que ha fet Díaz al gran nombre de canvis legislatius. “Si n’hi ha hagut 52 (de reformes) perquè hem de fer la 53?”, s’ha preguntat. El president de la CEOE ha posat l’èmfasi en la necessitat de reduir el 34% de temporalitat de l’administració pública i ha exigit canvis en les polítiques actives d’ocupació, que han “fallat” perquè “el SEPE només col·loca l’1,5% de les persones”. “El que és important és afrontar les reformes que demana Europa”, ha dit.