Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Díaz anima els agents socials a tancar un acord per allargar els ERTO abans del proper Consell de Ministres

ACN Madrid.-La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha animat les patronals i els sindicats a tancar un acord per allargar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) […]

Avatar
Agències 11/06/2020

ACN Madrid.-La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha animat les patronals i els sindicats a tancar un acord per allargar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) “com més aviat millor” i, si és possible, abans del dimarts que ve, quan se celebra el Consell de Ministres. “Hem de tirar endavant un acord per la reconstrucció econòmica i el manteniment de l’ocupació i els ERTO han sigut el principal mecanisme per salvar empreses”, ha dit en una compareixença a la Comissió per la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats. “No puc fer més que assenyalar als agents socials que aprofitin la negociació”, ha dit, en referència a la mesa de diàleg que negocia com ampliar els ERTO més enllà del 30 de juny.

Durant la seva intervenció, ha reconegut incidències en el 2% de les prestacions d’expedients temporal tramitades pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). “El 98% dels ERTO estan reconeguts i pagats i hi ha incidències en un 2%”, ha dit. En aquest percentatge s’inclouen els expedients amb errors en la transmissió de dades per part de les empreses. Díaz ha afirmat que, tot i els problemes detectats, el conveni amb els bancs continua i les entitats seguiran avançant pagaments.La ministra ha recalcat que el sistema de pagament de prestacions per afectats per ERTO és “molt complicat” perquè el SEPE està fent nòmines “a temps real” i els canvis en el càlcul de la prestació poden ser constants. Ha posat com a exemple el cas d’un treballador que amb reducció de jornada que s’incorpora a fer més hores. Si la seva situació canvia abans que el SEPE tingui temps de comunicar-ho als bancs, la prestació que ha avançat l’entitat serà més elevada de la que hauria de ser. El servei d’ocupació estatal ha abonat 3,8 milions de prestacions extraordinàries per un valor de 5.120 milions d’euros.En el seu discurs, ha instat a pactar “un acord pel treball estable, amb drets i contra la precarietat” perquè sigui el motor de la reactivació econòmica. Segons ha dit, amb salaris baixos i amb precarietat a la feina “no és possible que les empreses competeixin amb productes i serveis de qualitat en sectors avançats”. Díaz ha assenyalat la feina estable i amb drets, la formació contínua, l’augment de la productivitat i les condicions de treball com a pilars fonamentals de la transformació del model de relacions laborals.A més, ha afirmat que no hi haurà reconstrucció amb “joves precaritzats i sense futur”, i ha insistit en què “no es pot sortir d’una crisi per entrar en una altra crisi en la qual les injustícies i les anomalies es mantinguin”. En aquest sentit, ha assegurat que ja s’han aconseguit un comportament millor que en l’anterior sotrac econòmic amb l’ús dels ERTO: “Fem-ho també amb la precarietat i l’atur”, ha demanat als parlamentaris.En aquest sentit, ha planejat reformar el sistema de protecció per desocupació per fer-lo més accessibl”, simplificar-lo i augmentar la taxa de cobertura, que és del 62,5%. És a dir, prop del 40% de les persones sense feina no reben un subsidi.D’altra banda, ha apuntat que el govern espanyol es proposa ratificar en els propers mesos el conveni 177 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre el treball a distància. La norma que reguli el teletreball s’haurà d’assegurar que es compleix el dret a la salut laboral, ha dit.