Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Detenen sis membres d’una activa banda criminal especialitzada en robatoris a establiments comercials a tot l’Estat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil han detingut sis membres d’un grup criminal itinerant que estava especialitzat en robatoris a establiments comercials d’alt valor. El grup sostreia vehicles a la comunitat de Madrid i es desplaçava fins a Catalunya per cometre robatoris per encastament. Durant el viatge de tornada o l’endemà, col·locava el material sostret a persones que actuaven com a receptores i que el revenien a tercers. La policia atribueix a l’organització onze robatoris de vehicles d’alta gamma i cinc robatoris amb força. Així mateix, estima que el perjudici econòmic total generat a les víctimes és de 850.000 euros. Els arrestats acumulen 235 antecedents policials i tres d’ells han ingressat a presó provisional.

La investigació, que ha dut a terme el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, es va iniciar arran de cinc robatoris amb força al darrere els quals presumptament hi estaria implicat el grup investigat, que van tenir lloc entre el 20 i el 28 de gener a les localitats de Barcelona, Sabadell, Cornellà i Terrassa, a través del mètode conegut com a encastament. En concret van assaltar dos caixers de Bitcoin, un estanc, una empresa de material electrònic i una botiga de luxe del centre de Barcelona.

Publicitat

El grup operava amb una gran mobilitat i itinerància per dificultar la investigació policial i la seva identificació. Per dur a terme els robatoris sostreien vehicles d’alta gamma que feien servir per perpetrar l’encastament, per a les aproximacions i les fugides.

La forma d’operar consistia en sostreure vehicles i sortir de la comunitat de Madrid per cometre robatoris amb força a empreses o establiments. Un cop disposaven del botí, fugien a gran velocitat i creuaven diverses províncies fins la capital espanyola. Durant el trajecte de fugida o l’endemà venien els objectes sostrets als receptadors, persones que rebien el material i el revenien a tercers. Precisament, un dels integrants del grup desarticulat, exercia aquestes funcions des de Madrid. Adquiria el material sostret, en aquest cas principalment tabac, per després revendre’l a terceres persones.

El grup tenia una elevada capicitat de perpetrar aquesta mena de robatoris, ja que en una mateixa nit podien fer diversos robatoris amb força a diverses províncies. Els objectius d’aquests assalts eren establiments i empreses d’objectes d’alt valor econòmic i fàcil sortida als mercats il·lícits, com ara roba i accessoris de luxe, tecnologia, telefonia o tabacs.

Es dona la circumstància que els membres del grup acumulen un total de 235 antecedents, principalment per delictes contra el patrimoni. Aquesta experiència els permetia ser altament efectius en els seus robatoris i perfeccionar la seva manera d’actuar. Tots ells tenien residència habitual a diferents ciutats de la Comunitat de Madrid i a altres localitats de Toledo.

<strong>Investigació conjunta</strong>

Un cop identificat el grup criminal i davant de la gran mobilitat i l’elevada activitat delictiva, sumat al fet que els fets delictius es cometien en diferents zones es va crear un Equip Conjunt d’Investigació entre els agents de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos i la Unitat Orgànica de la Policia Judicial Grup de Delinqüència Organitzada de la Guàrdia Civil de Madrid. 

El 14 de novembre es van dur a terme nou entrades i perquisicions a les províncies de Madrid i Toledo i es van detenir sis de les vuit persones investigades. Tres dels lladres van ingressar a presó després de passar a disposició judicial.

Es van recuperar al voltant d’11.000 euros, diverses eines utilitzades per aquests tipus de grups per sostreure vehicles, claus de vehicles, objectes provinents de robatoris, així com peces de roba utilitzada pels presumptes autors en diversos robatoris. 

Els investigadors han aconseguit indicis per atribuir al grup criminal setze fets en diferents punts de l’Estat espanyol dels quals onze robatoris i furts d’ús de vehicles d’alta gamma i els altres cinc, robatoris amb força a d’altres establiments.

Alhora han estimat que el perjudici econòmic total generat, tant als establiments comercials com als concessionaris i particulars en relació amb les sostraccions de vehicles, és de 850.000 euros. D’aquesta quantitat, 700.000 euros s’emmarquen en pèrdues i robatori de material dels cinc primers fets al mes de gener. La resta, 150.000 euros, es correspon amb béns i vehicles sostrets en els posteriors fets que se’ls atribueixen.

A banda, s’investiga la relació del grup criminal amb cinc robatoris més al mes de gener en els que presumptament van sostreure material i diners per valor de 700.000 euros.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió