Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Detenen 14 persones a Balears, Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona per fer gairebé un centenar de grafitis en trens

ACN Barcelona – La Policia Nacional ha identificat 22 persones i n’ha detingut 14 com a presumptes autores de 98 delictes de danys per haver fet grafitis en trens. La […]

Agències 13/02/2023

ACN Barcelona – La Policia Nacional ha identificat 22 persones i n’ha detingut 14 com a presumptes autores de 98 delictes de danys per haver fet grafitis en trens. La valoració de danys puja a 421.966 euros. Les detencions s’han fet a les Balears, Madrid, Brugos, Lleó i Barcelona. En l’operatiu hi han col·laborat efectius internacionals de la Interpol o el Centre d’Intel·ligència Contra el Crim Organitzat, ja que alguns dels identificats es desplaçaven des de països europeus. La investigació es va iniciar a l’abril, arran de denúncies per grafitis fets en trens a les Illes Balears en els darrers tres anys. La policia ha informat que la identificació ha estat difícil ja que els autors canviaven de residència tant a l’estat espanyol com fora d’aquest.

Els investigadors han pogut concloure que els autors es desplaçaven a les Illes Balears des de països d’Europa per fer les accions delictives, en el que es coneix com a ‘turisme del grafiti’. Els autors d’aquests fets viatjaven i gravaven tot el procés.

A banda dels fets que afectaven Mallorca, la investigació ha permès esclarir fets delictius en serveis ferroviaris de Madrid, Barcelona, Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, Navarra i Múrcia. Les accions afectaven trens de Renfe i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

L’operatiu s’ha dut a terme en dues fases. En la primera es va localitzar i detenir a Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona onze dels investigats. Aquesta es va dur a terme durant aquest gener i durant la mateixa es van intervenir útils per fer les pintades, telèfons mòbils, càmeres de fotos i targetes gràfiques.

La segona fase s’ha desenvolupat al febrer amb la col·laboració de la Policia Local de Palma de Mallorca  i es va procedir a la detenció simultània de tres persones residents a les Balears, així com la imputació de fets a cinc investigats amb residència a Alemanya i França.