Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Desarticulat a Barcelona un grup que venia preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil il·legals

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Policia Nacional ha desarticulat a Barcelona un grup dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicamentós per a la disfunció erèctil a través d’aplicacions de missatgeria instantània. Els productes no cumplien amb els controls sanitaris i de fabricació pertinents i tampoc disposaven de prescripció mèdica. L’operació ha permès detenir deu persones que conformaven aquesta organització. La banda buscava anuncis de dones dedicades a la prostitució i feia servir el seus telèfons de contacte per oferir-los aquests materials. La policia ha comissat 50 dispositius electrònics, 20.000 unitats de preservatius, milers d’unitats de medicaments per a la disfunció erèctil d’origen xinès, japonès, indi i americà, i més de 15.500 euros en efectiu.

La investigació va començar després que una clienta interposés una queixa perquè els preservatius d’una coneguda marca que havia adquirit estaven en mal estat. La dona va comunicar el problema a l’empresa de paqueteria que va fer-li arribar la mercaderia i el delegat de seguretat de la companyia va posar la qüestió en coneixement de la Policia Nacional. Així, agents especialitzats de la Unitat Central de Ciberdelinqüència van iniciar les primeres indagacions.

Publicitat

Després de nombroses gestions amb l’empresa de paqueteria, els agents van comprovar que existien molts compradors a tot l’Estat, la majoria dels quals eren dones dedicades a la prostitució. D’aquesta manera van obtenir informació molt valuosa relativa als anuncis i als domicilis on es feia arribar el material. A més, van descobrir que els productes s’oferien a través d’aplicacions de missatgeria instantània. També van descobrir altres detalls d’interès sobre la qualitat dels preservatius i la funcionalitat dels medicaments que s’oferien. 

Les víctimes van aportar mostres dels preservatius que van ser enviades tant a l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) com a l’empresa distribuïdora de la coneguda marca a l’Estat. L’informe pericial emès per l’AMEPS va concloure que els productes no complien els requisits per comercialitzar-se a Espanya i va alertar que no es podia assegurar que oferissin un nivell de protecció adequat. Així mateix, la distribuïdora va indicar que es tractava d’una clara falsificació del producte per no correspondre la data de caducitat amb el nombre de lot, perquè les vores preservatives eren deficients i perquè presentaven una tipografia que no utilitza la marca original.

<strong>Professionalització i especialització delictiva</strong>

A finals d’abril els agents van fer dos escorcolls a Badalona, on residien els principals investigats, i a L’Hospitalet de Llobregat. Al domicili de Badalona, a més d’una ingent quantitat de preservatius de diferents marques i medicaments contra la disfunció erèctil, van localitzar nombrosos dispositius informàtics que van evidenciar l’enorme professionalització i l’especialització de l’activitat delictiva desenvolupada. Concretament, van intervenir 22 telèfons mòbils connectats i vinculats a equips des dels quals es gestionaven, de manera optimitzada, clients i vendes.

Després de visionar el contingut dels dispositius, la policia va confirmar que el grup feia servir nombroses mesures tecnològiques de seguretat perquè no el detectessin. En aquest sentit, comptaven amb aplicacions per amagar les connexions a Internet, així com amb navegadors que els permetien passar desapercebuts a la dark web o navegar en mode incògnit. D’altra banda, els agents també van localitzar una pàgina web administrada pel principal investigat on s’oferia un medicament contra la disfunció erèctil en idèntic format al qual la policia va trobar al domicili.  

La investigació ha posat de manifest que el grup criminal desarticulat era molt hermètic i funcionava com a entramat empresarial d’importació, distribució i venda al públic de preservatius i medicaments. A més, s’han trobat evidències que mostren que els arrestats comercialitzaven aquests productes també a Polònia i Itàlia. Com a resultat de l’operació, els agents han detingut deu ciutadans d’origen xinès i hi han intervingut 50 dispositius electrònics, entre telèfons mòbils i ordinadors, així com 20.000 unitats de preservatius de diferents marques i milers d’unitats de medicaments per a la disfunció erèctil d’origen xinès, japonès, indi i americà. A banda, s’han comissat diversos estimuladors sexuals en format tòpic i 15.525 euros en efectiu.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió