Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Conflicte obert pel tancament del Bravium Teatre de Reus

ACN Reus.-Conflicte obert pel tancament del Bravium Teatre de Reus a causa del mal estat de l’immoble. L’entitat cultural lamenta no sols que hagi d’abandonar la seu que ocupa des […]

Avatar
Agències 30/03/2021

ACN Reus.-Conflicte obert pel tancament del Bravium Teatre de Reus a causa del mal estat de l’immoble. L’entitat cultural lamenta no sols que hagi d’abandonar la seu que ocupa des de fa tres dècades, sinó sobretot que l’Arquebisbat de Tarragona, propietari de l’espai, no els hagi avisat abans d’aquesta decisió tan dràstica. A partir d’aquí, la polèmica, lluny de resoldre’s, va a més. Des del Bravium s’exigeix un compromís per escrit de l’Església conforme la companyia hi pugui tornar un cop s’acabin les obres de reforma. L’Arquebisbat vol tancar i buidar l’edifici “de forma urgent i ràpida” perquè suposa “un perill greu”. El col·lectiu teatral es planta i avisa que no marxarà sense veure l’informe tècnic que avala el tancament de l’emblemàtic teatre.

Situat al carrer de la Presó, és un dels cinc teatres en actiu de la capital del Baix Camp. Aquest teatre, escenari de la companyia estable del teatre Bravium, té l’origen en les representacions amateurs del Centre Catòlic de Reus. La sala es va erigir el 1906 i compta amb un aforament de 250 persones. L’entitat cultural acusa l’Església de voler-los “desnonar” del Centre Catòlic. Critiquen que no se’ls ha escoltat tot i presentar propostes d’arranjament de l’edifici, i que fins i tot l’entitat cultural ha pagat, de la seva butxaca, diverses inversions en l’espai. En roda de premsa, el Bravium es declara en peu de guerra. Rebat l’argumentari de l’Església i exigeix que un arquitecte de la seva confiança pugui tenir accés a l’informe tècnic de l’Arquebisbat que acredita danys al Centre Catòlic, així com un acord escrit per reinstal·lar-s’hi després de les obres.Per la seva banda, l’Arquebisbat de Tarragona assegura que aquest informe conclou que “l’edifici està molt pitjor del que nosaltres crèiem”. S’hi han trobat problemes als fonaments, a les bigues i a la coberta, com també s’ha detectat aluminosi. Des de l’administració eclesiàstica s’assegura que “la voluntat de l’Arquebisbat i de la Prioral és rehabilitar l’immoble, ara bé, no sabem què ens trobarem”. “Seria una inconsciència que seguissin fent-hi activitat”, sentenciava Josep Mateu, delegat diocesà per als béns de l’Església.Davant d’aquest conflicte obert, des del Bravium Teatre, no descarten mobilitzar-se. Fins i tot s’ha difós un vídeo a través de les xarxes socials, que esdevé tota una declaració d’intencions, on els components d’aquest col·lectiu teatral destaquen l’esforç que ha fet el grup durant aquest any de pandèmia.