Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

Christian Guay-Poliquin retrata la lluita entre comunitats diferents en un món sense electricitat a ‘Les ombres fugaces’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’escriptor canadenc Christian Guay-Poliquin retrata la lluita entre comunitats que són molt diferents en un món sense electricitat a la novel·la ‘Les ombres fugaces’, publicada per Edicions del Periscopi, amb traducció de Marta Marfany. Aquesta és una novel·la de supervivència amb dos protagonistes: un adult que s’endinsa al bosc per reunir-se amb el que queda de la seva família i un nen que l’acompanyarà. En declaracions a l’ACN, l’autor d’‘El pes de la neu’ assegura ha creat una història on la supervivència no se centra en la falta d’aliments –com passa habitualment en les històries apocalíptiques-, sinó que té a veure amb un aspecte “més existencial”, situat en la “relació” entre les persones.

Després de sobreviure a un greu accident de trànsit i a l’hivern, un adult deixa enrere l’aïllament i la privació i s’endinsa al bosc per reunir-se amb la família. Coneix un nen que l’acompanyarà en la travessia i hauran d’esquivar els perills d’un entorn hostil amb uns habitants que només pensen en ells mateixos. Un cop arribats al seu destí, es veuran obligats a adaptar-se a un món canviant que es debat entre els valors antics i la determinació d’explorar noves maneres de viure.

Publicitat

Guay-Poliquin explica la importància que tenen al llibre la naturalesa, l’hivern i el bosc, i la relació amb el medi ambient. “El bosc és un espai mitològic des de sempre, on tot pot passar, i és com el mar pels mites grecs”, indica, al temps que afegeix que és un espai que meravella i pot semblar perillós. “La meva història passa al bosc i és una cosa més gran que els éssers humans”.

Més enllà de la naturalesa, el motor de la història és la relació entre els dos protagonistes. “Hi ha el noi, amb qui no es pot confiar, i és algú amb molta vida i molt magnetisme i l’adult, que l’adopta com a pare. Aquest amor mutu que es desenvolupa és una relació entre pare i fill”. L’autor destaca que el noi preadolescent empeny l’adult a prendre riscos i a viure situacions inesperades.

Per altra banda, apunta, volia retratar una lluita entre comunitats humanes que són molt diferents entre elles. De fet, es debat entre la imposició dels valors antics i la determinació d’explorar noves maneres de viure. “Estem en una situació on no hi ha electricitat”, declara.

<strong>Cicle de tres llibres</strong>

L’escriptor ha fet tres llibres, entre els quals ‘Les ombres fugaces’ i ‘El pes de la neu’, amb una narrativa similar, el mateix estil i amb històries en un món sense electricitat. Prefereix parlar de cicle de llibres i no de trilogia. Després vol fer un tipus de novel·la diferent.

<strong>Festival 42 de Barcelona</strong>

Christian Guay-Poliquin participarà en dos actes del Festival 42 de Barcelona. Un serà aquest divendres en una conversa sobre ‘Les ombres fugaces’ amb la moderació de l’escriptor i periodista Antonio Lozano. I el segon, aquest dissabte, on participarà en una taula rodona sobre els gèneres fantàstics moderada per Alexander Páez. També hi participaran Cat Rambo, Aliette de Bodard, Lavie Thidar, Lauren Beukes i Rachel Yoder.

L’autor també presentarà ‘Les ombres fugaces’ en una conversa amb la periodista i escriptora Marta Vives, a la llibreria Ona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió