Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

CCOO diu que les sentències del Suprem sobre l’ús institucional del català són “injustes i destructives culturalment”

ACN Barcelona.-El sindicat Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya considera que les sentències recents del Tribunal Suprem en què confirma l’anul·lació de l’ús preferent del català en l’administració valenciana i la […]

Avatar
Agències 16/06/2020

ACN Barcelona.-El sindicat Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya considera que les sentències recents del Tribunal Suprem en què confirma l’anul·lació de l’ús preferent del català en l’administració valenciana i la prohibició del seu ús institucional entre comunitats que comparteixen la llengua suposen un “retrocés en els drets lingüístics” dels catalanoparlants. El sindicat creu que amb les seves resolucions el tribunal “vulnera clarament l’autogovern” de Catalunya, País Valencià i les Illes Blears, “que tenen competència en matèria de llengües oficials”. En aquest sentit, CCOO considera les sentències “injustes i destructives culturalment”, i es mostra sorprès perquè el tribunal havia reconegut en sentències anteriors “la unitat de la llengua”.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), confirmada ara pel Suprem, anul·lava onze articles i una disposició final del decret que regula l’ús de les llengües oficials al País Valencià, i que va ser aprovat per la Generalitat Valenciana. “Aquesta acció vulnera clarament l’autogovern de Catalunya, País Valencià i les Illes, que tenen competència en matèria de llengües oficials”, remarca el sindicat a Catalunya. A més, per al sindicat a Catalunya, la decisió del Suprem “sorprèn” perquè al seu entendre “es desdiu” d’una sèrie de sentències anteriors on l’alt tribunal reconeixia la unitat de la llengua i l’equivalència de les denominacions oficials de català i valencià. En aquest context, CCOO aposta “per millorar i prioritzar el català” com a llengua de l’administració catalana, així com dels territoris de llengua comuna i entre aquests territoris.