Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Cap dels candidats a succeir Juncker crea consens entre populars, socialistes i liberals: “Hem de tornar a començar”

ACN Brussel·les.-Cap dels ‘spitzenkandidaten’, els candidats a la presidència de la Comissió Europea, genera consens entre populars, socialistes i liberals. Ni Manfred Weber, in Frans Timmermans ni Margethe Vestager compten […]

Avatar
Agències 21/06/2019

ACN Brussel·les.-Cap dels ‘spitzenkandidaten’, els candidats a la presidència de la Comissió Europea, genera consens entre populars, socialistes i liberals. Ni Manfred Weber, in Frans Timmermans ni Margethe Vestager compten ara per ara amb l’aval dels caps d’estat i de govern dels 28 per succeir Juncker. “El que vam constatar (ahir) és que cap dels tres candidats té l’acord ni el suport dins del Consell, per tant, hem de tornar a començar i veure quines opcions podem contemplar que siguin assumibles pel Parlament Europeu”, ha afirmat aquest divendres el president espanyol Pedro Sánchez. Després del fracàs per tancar la proposta de repartiment d’alts càrrecs a la UE la matinada de dijous, Sánchez ha assegurat que ara els toca “dissenyar el mètode” que ho faci possible el pròxim 30 de juny, quan els líders europeus tornaran a reunir-se.

“Encara queda una setmana llarga, però més enllà de la urgència del temps, que sens dubte hi és, és evident que hi ha una confiança que arribarem a bon port”, ha expressat.Per altra banda, Sánchez ha apuntat també que els socialistes no renuncien a la presidència de la Comissió Europea, tot i que els hauria “encantat” que Frans Timmermans hagués estat el nom proposat per consens. En tot cas, ha admès el president del govern espanyol, “si finalment no és el cas, sí que pot ser que hi hagi un president del Partit Popular Europeu”.Segons el líder del PSOE, les negociacions serviran per renovar els alts càrrecs a les institucions de la UE i posar-hi gent “amb molt de perfil, experiència executiva i visió proeuropea”.La “tònica” de les converses seguirà, segons Sánchez, en la línia d’aconseguir pactar la representació de les tres principals famílies polítiques -populars, socialistes i liberals- en els alts càrrecs.En tornar del G20, els líders europeus tornaran a trobar-se a Brussel·les el diumenge 30 de juny en una cimera extraordinària i a contrarellotge per acordar una proposta que inclogui els noms a ocupar la presidència de la Comissió Europea, la del Consell Europeu i l’Alt/a Representant.