Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Campuzano admet que els comptes són “insuficients” per als problemes actuals però diu que són els millors de la història

ACN Barcelona – El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat que els pressupostos del seu departament són els “millors” de la història, tot i que “insuficients” per afrontar […]

Agències 07/02/2023

ACN Barcelona – El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat que els pressupostos del seu departament són els “millors” de la història, tot i que “insuficients” per afrontar els problemes actuals. Des del Parlament, ha detallat que hi haurà un increment de 391 MEUR, fins als 3.372 (+13,1%), si no es tenen en compte els fons Next Generation; i de 293 fins als 3.520,5 (+9%) amb. Del total, el 73,2% anirà a despesa social. Partint dels 3.520, ha destacat l’increment del 15% destinat a la dependència, fins arribar als 2.007,49 MEUR. Amb aquests diners es vol reduir les llistes d’espera i incrementar les tarifes dels serveis. La lluita contra la pobresa creix un 11%, fins als 821 MEUR, i el suport a les famílies ho fa un 13%, fins als 435 EMUR.

El Departament de Drets Socials se situa com el tercer amb més recursos del conjunt de la Generalitat, per darrera de Salut i Educació. Per unitats, la Secretària d’Afers Socials i Famílies tindrà 189,84 milions més, el que suposa un creixement del 15%; la d’Infància, Adolescència i Joventut puja en 28,3 (+7%) i la Direcció General de Prestacions Socials ho fa en 159,53 milions (+16%).

En l’àmbit d’atenció a la pobresa, Drets Socials comptarà amb 821,16 milions d’euros, 81,81 més que el 2022 (+11%). Aquests recursos inclouen l’actualització de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que puja un 8% i que permetrà incrementar beneficiaris i imports de prestacions. Entre aquestes, es destinaran 410 MEUR a augmentar els beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania fins arribar als 194.415. Això suposa un increment de 60 milions. A més, la renda passarà de 664 a 717 euros al mes i, en el cas de famílies de cinc o més membres, de 1.208 a 1.305.

També es destinaran 25,57 milions a lluitar contra la privació material i la pobresa energètica (+7,8); 14,31 a polítiques de sensellarisme i 3,57 a acció comunitària (+0,22). Amb aquests recursos s’ha projectat arribar a 60.560 beneficiaris de prestacions econòmiques per cobrir necessitats bàsiques i manteniment de despeses de la llar, així com a 41.400 famílies a les que se’ls condona el deute acumulat per factures de subministraments bàsics.

<strong>Dependència: menys espera i tarifes més altes</strong>

Campuzano ha destacat la importància del pressupost que es destina a l’atenció  la dependència. Ha explicat que els recursos disponibles han de permetre donar resposta a dues necessitats: reduir les llistes d’espera de valoració a la meitat i a la vegada incrementar les tarifes dels serveis per a les entitats prestadores. En línies generals els diners disponibles són 2.007,49 milions, 268,46 més que en els comptes del 2022 (+15%). Així, 17,2 milions seran per reduir aquestes llistes d’espera de valoració del grau de discapacitat i del grau de dependència, gairebé dos més que l’any passat. Uns 460 més (+50) serviran per crear noves prestacions vinculades al servei i millorar-ne les existents per tal que es puguin reduir també les llistes d’espera d’accés a serveis. En aquest sentit, 81,3 milions han de servir per crear noves places en els serveis d’atenció a la dependència -4.500 en centres de dia-.

Pel que fa al segon objectiu, es destinen 80 milions més que l’any passat per incrementar les tarifes dels serveis. Campuzano ha explicat que l’acord genèric és incrementar un 4% les tarifes dels serveis a les entitats i empreses per aquest 2023 i un 5% l’any vinent. Ara però ha dit que caldrà parlar amb tot el sector per veure com es fa.

Tot plegat ha de permetre atendre 186.800 persones al Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència –ara són 172.000-, tenir 62.341 places d’atenció diürna i residencials per a grans dependents, persones amb discapacitat i amb malaltia mental –ara són unes 57.000- i 123.854 beneficiaris de la llei d’atenció a la dependència.

<strong>Suport a les famílies, la infància i l’adolescència</strong>

El pressupost per al suport a les famílies, atenció a la infància tindrà 435,71 milions, 50 més que l’any passat (+13%). Del total, s’incrementa en gairebé 5 milions la partida destinada a crear noves places en els serveis residencials d’atenció a infants i adolescents en risc social i en gairebé 13 més per a pujar els preus dels serveis d’atenció a aquest col·lectiu. En línies generals, aquesta línia d’actuació comptarà amb 256,18 milions. Els objectius són arribar a 3.500 places en centres d’acollida i residencials, 8.200 prestacions a famílies amb un nou naixement, adopció o acolliment, 13.900 ateses als serveis d’atenció a les famílies i 18.175 infants i adolescents atesos pels equips d’atenció a la infància i l’adolescència. D’altra banda, 51,55 milions (+4,39) seran per a programes a través dels equips d’atenció a la infància i l’adolescència i els serveis d’intervenció educativa.

Altres àmbits dins d’aquest eix, són 4,6 milions per al programa d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual i 30,1 per incrementar la prestació mensual per a l’acolliment d’infants i adolescents (+5,5), dins de l’objectiu de la conselleria de tenir mes famílies acollidores. En l’àmbit juvenil, es reforça la xarxa d’albergs amb 3,5 milions més fins al 6,45.

El tercer eix dels comptes és el d’actualitzar el departament, ja que Campuzano ha reconegut que se situa encara en una lògica del segle XX amb processos burocràtics “que no s’entenen”. En total aquesta línia compta amb 150,32 milions, 16 més que l’any passat (+16%). Entre d’altres, es destinaran 17 a l’impuls d’un pal de transformació digital i 35,7 a projectes d’innovació a través dels Next Generation.

Per últim, s’inclouen 335,59 milions (+6%) al contracte programa amb el món local i 66,30 per al Tercer Sector social.

<strong>Critica l'”infrafinançament” per part del govern espanyol</strong>

Campuzano ha aprofitat també la seva intervenció per criticar l'”infrafinançament” que pateix Catalunya per part del govern espanyol. Ha destacat especialment aquesta situació en l’àmbit de la dependència però l’ha fet extensiva al conjunt de l’àmbit social.  I és que ha dit que sense aquesta situació el país podria comptar amb uns pressupostos encara millor que li permetrien donar més respostes a les necessitats socials. A més, ha reclamat un cop més la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) des de Catalunya.

Amb tot, ha insistit que els comptes presentats són un “bons pressupostos” i que seran “terriblement útils” per pal·liar els problemes socials que hi ha a la societat.

<strong>L’oposició demana més recursos i més increment de tarifes</strong>

Els grups que han permès l’acord per als pressupostos, PSC-Units per Avançar i En Comú Podem, han valorat positivament el projecte. Tot i això, el diputat socialista Raúl Moreno ha assegurat no estar satisfet amb l’increment d’un 4% de les tarifes dels serveis per aquest any, ja que ells demanaven un 7% i ha lamentat que “no hi ha hagut predisposició” per part del Govern. A més, ha alertat que estaran vigilants sobre el compliment dels comptes. Jèssica Gonzàlez, dels Comuns, ha dit que els comptes donen les eines i que ja no serviran més “excuses” per no gestionar les polítiques que fan falta.

Per part de Junts, David Saldoni  ha lamentat que el Govern hagi “prioritzat” el PSC per arribar a un acord i ha anunciat una esmena parcial també en considerar que l’increment de tarifes és insuficient. Campuzano s’ha dirigit més tard directament a Saldoni i li ha demanat que doni suport als comptes, ni que sigui en l’apartat de la seva conselleria, ja que ha asseverat que recull totes les preocupacions que el grup de Junts havia expressat i que no hi ha motius per votar-hi en contra.  

La diputada de VOX María Elisa García ha criticat que no es destinen prou recursos  a dependència o a polítiques de famílies, mentre que des de la CUP Basha Change ha acusat la conselleria de fer una “aposta per l’externalització” dels serveis socials. “Rebutgem frontalment el ‘bizzum’ al sector privat que són els seus pressupostos”, ha dit. Campuzano i Change s’han intercanviat retrets, ja que el conseller ha dit que el model de “control públic” que defensa la CUP és un “mal model”. Change ha titllat la intervenció del conseller de “prepotent” i Campuzano ha insistit a defensar el model actual, allunyant-se de la “nacionalització”.

 Per últim, el diputat de Cs Joan Garcia ha alertat el conseller que el “vigilaran” per comprovar que es compleix la reducció de les llistes d’espera en la valoració de la dependència i també per mirar quina resposta es dona al “desequilibri territorial” pel que fa a la planificació de noves places. En aquest sentit, Campuzano ha anunciat que les properes setmanes esperen publicar la planificació pel que fa a noves places per a la gent gran, ja que ha insistit que en l’etapa anterior de la conselleria no s’havia fet una planificació objectiva que respongués a les necessitats i possibilitats de cada territori.