Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Brussel·les obre un nou procediment d’infracció contra Polònia per “protegir els jutges del control polític”

ACN Brussel·les.- La Comissió Europea ha obert un nou procediment d’infracció contra Polònia per “protegir els jutges del control polític” que creuen pot suposar una darrera reforma judicial impulsada pel […]

Avatar
Agències 03/04/2019

ACN Brussel·les.- La Comissió Europea ha obert un nou procediment d’infracció contra Polònia per “protegir els jutges del control polític” que creuen pot suposar una darrera reforma judicial impulsada pel govern d’extrema dreta polonès. En una roda de premsa, el vicepresident de la CE i candidat socialista a les eleccions europees Frans Timmermans ha assegurat que aquests canvis per “establir un nou règim disciplinari” als jutges de Polònia pot ser “incompatible” amb el principi de la independència judicial en aquest estat membre de la Unió Europea. D’altra banda, l’executiu de la UE també ha exigit a Romania que “s’abstingui” de fer cap acció que impliqui “una impunitat de facto” en casos de corrupció. “Si no veiem que Romania torna al bon camí, llavors la Comissió haurà d’actuar”, ha dit Timmermans.

Pel que fa al cas de Polònia, la CE en concret critica que el nou règim disciplinari per investigar i sancionar magistrats pel contingut de les seves decisions judicial “no garanteix la independència i imparcialitat” de la sala encarregada de revisar els casos. L’executiu de la UE remarca que aquesta cambra disciplinària està composta únicament per jutges nous seleccionats pel Consell Nacional del Poder Judicial, format per membres designats pel parlament polonès.”La situació individual dels jutges està en perill”, ha alertat Timmermans.Per això, Brussel·les ha enviat aquest dimecres una carta a Varsòvia per comunicar l’inici del procediment i ara el govern del partit d’ultradreta Llei i Justícia té dos mesos per replicar a les seves crítiques. Polònia ja té un procediment sancionador obert per anteriors reformes judicials que podria acabar amb la suspensió del seu dret a vot a la UE. Avís a RomaniaD’altra banda, Timmermans també ha reclamat al govern socialista romanès que reverteixi les darreres reformes que poden “interferir” en el poder judicial a l’hora de perseguir casos de corrupció. “Calen resultats urgentment”, ha exigit el vicepresident de la CE.Estat de dret a la UETimmermans ha reconegut que els problemes d’estat de dret com els de Polònia i Romania “s’haurien d’haver resolt abans de la seva entrada” a la UE. “És una lliçó que hem d’aprendre abans de parlar sobre cap ampliació”, ha dit .Preguntat per la situació d’Itàlia i l’augment de la xenofòbia, Timmermans ha admès que això genera “greus preocupacions”, però que no veu “ara mateix un problema sistèmic de l’estat de dret” en aquest país.