Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Bayona veu la querella de la fiscalia contra la Mesa com un “avís a navegants”

ACN Barcelona.-El lletrat del Parlament Antoni Bayona creu que la querella de la fiscalia contra els membres independentistes de la Mesa és un “avís a navegants” tenint en compte que […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Barcelona.-El lletrat del Parlament Antoni Bayona creu que la querella de la fiscalia contra els membres independentistes de la Mesa és un “avís a navegants” tenint en compte que s’ha fet públic enmig de les negociacions per a la constitució de la cambra. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, el que va ser lletrat major ha considerat “desproporcionat i exagerat” que s’acusi de desobediència el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més de la Mesa. Segons Bayona, podia tenir un cert sentit en la onzena legislatura quan es va iniciar un procés per intentar materialitzar la independència per la via unilateral. Però ho ha diferenciat de l’escenari de l’última legislatura en què només s’han fet “declaracions”.

Segons la fiscalia, les resolucions sobre autodeterminació i de reprovació de la monarquia del 2019 suposen una vulneració d’una sentència del Tribunal Constitucional del 2015. Però Bayona assenyala que no hi ha “connexió directa” entre les resolucions del Parlament qüestionades i la sentència de l’alt tribunal de fa sis anys. De fet, segons el lletrat, fer una declaració de voluntat que no encaixi en la Constitució ni tan sols es considera inconstitucional, ja que es poden expressar opinions discrepants.Així doncs, Bayona considera que la fiscalia ho treu tot de context i ignora “les regles bàsiques de la discrepància institucional” ja que, segons ha afegit, pot haver un parlament que entri en discrepància amb els tribunals. I això és un tipus de relació que “està molt allunyada del tipus penal de desobediència”, segons ha conclòs.