Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Barcelona fa una web amb activitats i recursos per afrontar el patiment psicològic provocat per la covid-19

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha presentat una pàgina web que ofereix suport emocional davant el patiment psicològic que ha provocat la covid-19. La iniciativa Cabàs Emocional, que s’ha posat en […]

Avatar
Agències 12/08/2020

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha presentat una pàgina web que ofereix suport emocional davant el patiment psicològic que ha provocat la covid-19. La iniciativa Cabàs Emocional, que s’ha posat en marxa amb diverses entitats i institucions, inclou recursos, bons hàbits i activitats per afrontar les adversitats i el seu abordatge individual i col·lectiu, eines per reconèixer les emocions i entrenar-se en el seu abordatge, així com instruments per ajudar les persones properes que es puguin trobar en una situació de crisi o especial dificultats. Forma part del pla de xoc d’1,5 milions d’euros per reforçar els serveis municipals de salut mental per la pandèmia.

El nou web inclourà una programació d’activitats en línia com formacions grupals o activitats formatives, així com recursos digitals que inclouen documents, guies, vídeos o àudios, entre d’altres.Entre les situacions que es podran abordar amb els continguts del nou web municipal hi ha el dol i la pèrdua de persones estimades, situacions de sobrecàrrega per la cura o la convivència continuada amb persones malaltes o dependents, situacions d’aïllament físic prologant o malestar per la pèrdua de llocs de treball i ingressos, entre d’altres.Tot i que el web s’adreça a la població en general, està pensada específicament per a dones, persones grans i joves i adolescents, persones que estan afrontant situacions d’especial dificultat derivades de la covid-19, així com persones actives en xarxes de suport, equips professionals i de voluntariat dels serveis de proximitat. La posada en marxa del nou web parteix de la base que amb la irrupció de la covid-19 no només s’ha desencadenat una crisi sanitària i social, sinó també emocional, que no té precedents per la seva dimensió i profunditat. Així ho han corroborat les entitats de la Taula de Salut Mental de Barcelona, o les més de 14.000 trucades que s’han gestionat a través dels diferents telèfons d’escolta. El 72% de les persones ateses han estat dones i el 58% tenen entre 40 i 69 anys. A més a més, també s’han fet més de 700 atencions a través dels serveis adreçats a joves com l’Aquí T’Escoltem, el Centre per a Famílies Adolescents i el Konsulta’m. Igualment, les enquestes fetes per l’Oficina Municipal de Dades constaten que la meitat de les persones han sentit el confinament com a quelcom molt o bastant dur i fins a un 15% ho ha fet en soledat.També s’ha observat un increment de les situacions de sobrecàrrega en persones cuidadores, un fort impacte de la mort i el dol, un aïllament i soledat especialment agreujades en el cas de la gent gran, un augment de la simptomatologia en persones amb trastorn mental o d’addicions, així com un increment de les situacions de risc i vulnerabilitat que se’n deriven.