Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Barcelona acollirà el 2024 la biennal d’art Manifesta

ACN Barcelona.-Barcelona acollirà el 2024 la biennal d’art Manifesta. Així ho ha anunciat l’entitat amb seu Amsterdam en un comunicat internacional fet públic aquest dijous. La candidatura de Barcelona compta […]

Agències 03/12/2020

ACN Barcelona.-Barcelona acollirà el 2024 la biennal d’art Manifesta. Així ho ha anunciat l’entitat amb seu Amsterdam en un comunicat internacional fet públic aquest dijous. La candidatura de Barcelona compta amb el suport de deu municipis metropolitans, concretament, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet, que seran també protagonistes de l’esdeveniment. Manifesta és una plataforma europea per dinamitzar i l’intercanvi cultural i potenciar les arts visuals contemporànies i té un caràcter itinerant. El 2022 la ciutat de Prishtina acollirà la iniciativa.

Manifesta va néixer a principis de 1990 en resposta als canvis polítics, econòmics i socials posteriors al final de la Guerra Freda i als passos posteriors cap a la integració europea. Es tracta d’una biennal europea d’art contemporani itinerant per donar resposta a la nova realitat social, cultural i política sorgida de la caiguda del mur de Berlín. La plataforma busca mantenir la distància dels que sovint es consideren els centres dominants de la producció artística, en lloc de buscar terrenys frescos i fèrtils per a la cartografia d’una nova topografia cultural. Això inclou innovacions en pràctiques curatorials, mediació i educació. Cada biennal Manifesta investiga i reflexiona sobre els desenvolupaments emergents en l’art i la cultura contemporànies, situats en un context europeu. En fer-ho, cerquen el compromís del públic local, nacional i internacional amb nous aspectes i formes d’expressió artística per catalitzar el canvi social positiu a Europa.Juntament amb la Biennal de Venècia i la Documenta de Kassel, Manifesta és un dels esdeveniments d’art més rellevants del continent. Des de la primera biennal l’any 1996 a Rotterdam, la mostra s’ha celebrat a Luxemburg (1998), Ljubljana (2000), Frankfurt (2002), Sant Sebastià (2004), Nicòsia (2006 – cancel·lada), Trentino-Tirol del Sud (2008), Múrcia en diàleg amb el nord d’Àfrica (2010), Limburg (2012), Sant Petersburg (2014), Zuric (2016) i Palerm (2018). L’edició actual té lloc a Marsella (2020). El 2022 la ciutat de Prishtina acollirà Manifesta.Estudis, publicacions i seminaris a la ciutat escollida Cada Manifesta comprèn una sèrie d’activitats que s’estenen durant un període de dos o més anys. Incorpora estudis, publicacions, reunions, discussions i seminaris que culminen amb el programa final de tres mesos (o el 2006, una ‘escola d’art’) a la ciutat o regió d’acollida. D’aquesta manera, Manifesta pretén crear una interfície entre els debats artístics i intel·lectuals internacionals vigents i les qualitats i idiosincràsia específiques d’un lloc determinat.El desig d’explorar el territori psicològic i geogràfic d’Europa és inherent al caràcter nòmada de Manifesta. Per a cada edició presenta artistes, comissaris i joves professionals de fins a 40 països diferents, creant vincles amb els veïns d’Europa a Àsia, la Mediterrània oriental i el nord d’Àfrica, i se centra a incloure les perspectives dels grups i cultures minoritzats a la mateixa Europa. El procés té com a objectiu establir un diàleg més proper entre situacions culturals i artístiques específiques i els camps més amplis, internacionals, de l’art contemporani, la teoria i la política en una societat canviant.