Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Augmenten per segon any consecutiu les actuacions de control de plagues de rosegadors, paneroles, xinxes i aus

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 2023 han augmentat les actuacions de control de plagues de rosegadors, paneroles, xinxes de llit i aus, especialment a grans ciutats i a l’àrea metropolitana. És el segon any consecutiu en què creixen les activitats en aquest àmbit, segons l’enquesta de l’Associació de Professionals de Desinfecció i Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP). L’estudi ha revelat que les plagues cada cop són menys estacionals i més globals. L’increment d’enguany s’explica per la sequera persistent, les fortes onades de calor i nits tropicals durant l’estiu i les temperatures sostingudes en el temps des de la primavera fins gairebé l’hivern. Alhora, s’han intensificat els controls de legionel·la i ha disminuït dràsticament l’activitat de desinfecció.

Un 62,5% de les empreses consultades han afirmat que les peticions per exterminar rates han crescut entre un 10% i un 25% durant el 2023. A més, en un 6,3% dels casos, la demanda va pujar entre el 25% i el 50%. L’augment més significatiu correspon al control de rata gris i es van concentrar als grans nuclis urbans i, especialment a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Segons Andreu García, vicepresident i portaveu d’ADEPAP, “el canvi climàtic afavoreix l’activitat reproductora d’aquests mamífers que, a més, són de sang calenta i estan actius durant tot l’any”. Això se suma a “les restriccions en l’ús de productes biocides i que, en entorns urbans, els rosegadors troben recursos gairebé il·limitats de menjar (escombraries) i aigua”, ha indicat. 

Publicitat

Pel que fa al control de paneroles, la demanda d’actuacions durant el 2023 ha augmentat per a gairebé 7 de cada 10 de les empreses enquestades, mentre que s’ha mantingut estable per a 2 de cada 10. Le spujades més significatives han estat a nuclis urbans, especialment a Barcelona ciutat i demarcació, però també a la resta de Catalunya i en zones de costa. Pel que fa a les espècies, destaca el creixement de la panerola americana, seguida de l’alemanya i, en menor mesura, de la panerola oriental.

En aquests casos “l’augment ve motivat, entre altres causes, per l’activitat reproductiva i colonitzadora de l’espècie, les altes temperatures i la baixa pluviometria; però també per l’estat de manteniment de les xarxes de clavegueram per la quantitat de matèria orgànica que hi ha i els desperfectes a la pròpia xarxa”, ha assegurat García.  

<strong>Mosquits, malalties importades i xinxes </strong>

Per altra banda, l’activitat de control de mosquits ha estat estable per al 34,8% de les empreses i ha crescut en una de cada quatre, tot i que aquest augment ha estat majoritàriament per sota del 25%. García ha destacat la capacitat d’aquests insectes de transmetre malalties i ha assenyalat que a Catalunya, l’any 2023 es van produir tres casos de Dengue autòcton i 220 importats, produïts per picades de mosquit tigre. També s’ha trobat un cas en una persona de la febre del Nil occidental, a més de vuit en cavalls, set en aus silvestres i un en aus domèstiques, en aquest cas transmès pel mosquit comú.

Un 47,8% de les empreses enquestades afirmen que va augmentar l’activitat de desinsectació de les xinxes de llit. Però si es tenen en compte les demandes d’informació i consultes sobre aquest insecte, aquestes van pujar fins al 56,5%. ADEPAP ha recordat que més d’una quarta part dels enquestats no ofereixen aquest tipus de servei. Així, segons les dades, més d’un terç (36,4%) de les empreses que fan desinsectació de xinxes de llit i en les quals ha augmentat la demanda d’actuacions, aquestes van pujar entre 10% i el 25% En el mateix percentatge (36,4%) va crèixer menys d’un 10%. En el 27,3% restant, les peticions van pujar entre un 25% i un 50%.

Segons Andreu Garcia, “l’estil de vida amb cada cop més mobilitat entre territoris, les plataformes privades de lloguer d’allotjament, els modes de consum que afavoreixen les compres de segona mà, l’augment de la resistència desenvolupada per les poblacions de xinxes als insecticides i la cobertura informativa de les plagues de xinxes a França van provocar moltes demandes d’informació”.

<strong>Tasques de control d’aus a l’alça</strong>

Pel que fa al control d’aus, un 34,8% de les empreses han afirmat que van crèixer les actuacions d’aquest servei. Per a un 21,7% es van mantenir estables. La resta, un 43,5%, no fan aquest tipus d’actuacions. De cada 10 empreses que diuen haver rebut més demandes per actuacions de control d’aus, 7 ha afirmat que va créixer entre un 10% i un 25%, mentre que en 1,4 de cada 10 l’activitat va pujar menys d’un 10% i en un altre 1,4 de cada 10 va augmentar entre un 25% i un 50%. L’activitat ha crescut sobretot als grans nuclis urbans de totes les demarcacions catalanes.

“Els serveis de control d’aus es manté en una tendència estable alcista, que possiblement continuï en els propers anys, a causa del canvi climàtic i la pujada de temperatures, que està causant canvis adaptatius en aquestes aus, així com acceleracions del cicle reproductiu”, explica el portaveu d’ADEPAP. Així mateix, “cada cop més trobem espècies d’aus invasores, com és el cas de la cotorra argentina, amb una alta capacitat d’adaptació als nostres entorns”, afegeix.

Pel que fa al control de noves espècies i espècies exòtiques invasores, el 47,8% de les companyies ha dit que l’activitat s’ha intensificat durant el 2023. Els animals que han requerit més actuacions han estat  la vespa asiàtica i el bernat marbrejat marró. 

<strong>Altres àmbits de la salut ambiental</strong>

En relació a l’any anterior, el 2023 s’han incremntat les actuacions de control de legionel·la per a gairebé 4 de cada 10 de les empreses enquestades i es s’han mantingut estables per al 13%. El 47,8% de les companyies consultades no ofereix aquest servei. En la majoria dels casos l’activitat s’ha disparat un 25%. Aquestes noves actuacions s’han concentrat sobretot en sistemes de distribució d’aigua sanitària.

L’augment d’actuacions del 2023  “pot venir provocat”, segons explica Andreu Garcia, “pels requeriments del RD 487/2022, de 21 de juny, pel qual s’estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi”. Aquest Reial decret inclou l’obligatorietat de les empreses de disposar del Pla de prevenció i control de legionel·la o del Pla sanitari enfront la patologia.

L’expert ha recordat que amb l’actual situació de sequera i les restriccions d’ús de l’aigua de boca, moltes instal·lacions com ara les fonts ornamentals i els regs per aspersió estan aturats. En el moment que aquestes instal·lacions, que són un focus important de legionel·la, es tornin a posar en funcionament, caldrà fer les desinfeccions pertinents per evitar el risc de contagi.

En relació amb les tasques de desinfecció, la major part de les empreses enquestades han dit que van disminuir o es va mantenir estable. Per a més de la meitat de les empreses, aquesta reducció ha estat de més del 50%. L’activitat de desinfecció ja va mostrar en l’enquesta anterior aquesta clara tendència a la baixa. “És molt significativa la reducció de la demanda d’aquestes actuacions, d’entre un 25% i un 100% per a més de 5 de cada 10 empreses que fan desinfeccions”, ha afirmat Garcia. “És obvi que el fet que la covid s’hagi convertit en una malaltia estacional més ha fet disminuir la demanda d’aquest servei”. El portaveu d’ADEPAP ha recordat, però, que “cal no abaixar la guàrdia pel que fa a les desinfeccions en general, que són bàsiques per a la prevenció no només del coronavirus, sinó també de moltes malalties transmeses per virus, fongs i bacteris”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió