Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

Asufin reclama a Calviño que permeti als hipotecats amb aval accedir a les mesures per alleugerir l’augment de l’euríbor

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’organització de consumidors financers Asufin ha reclamat aquest dijous a la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que permeti que el hipotecats amb aval puguin accedir a les mesures per suavitzar l’impacte de l’euríbor en la seva quota mensual, recollides en l’actualització del codi de bones pràctiques bancàries (CBPB). Segons Asufin, el fet que el codi exclogui els préstecs avalats podria explicar el baix impacte de les mesures d’alleugeriment així com provocar tensions tant als titulars de les hipoteques com als seus avaladors. Per Asufin, es tracta d’un “efecte pervers”, ja que molts dels potencials beneficiaris de les mesures flexibilitzadores compten amb l’aval d’un familiar i, per tant, no s’hi poden acollir.

“Bona part dels potencials beneficiaris d’aquestes mesures s’estan quedant sense solució. Les entitats financeres, que a l’avaluar la solvència de l’hipotecat li van exigir un aval perquè no tenia ingressos suficients, ara s’escuden en això mateix per impedir que se’ls apliqui el CBPB”, lamenta Asufin. 

Publicitat

La presidenta d’Asufin, Patrícia Suárez, diu que cada vegada reben més casos de persones que “podrien assumir la hipoteca amb alguna de les mesures” previstes pel codi de bones pràctiques però que veuen com els diuen que “haurà de ser el seu avalador el que faci l’esforç”. 

“El govern ha de revisar el codi o no arribarà a les famílies que més ho necessiten”, ha advertit Suárez. 

L’organització també ha lamentat que el Banc d’Espanya consideri que les persones que s’acullen a aquestes mesures tinguin després una menor qualitat creditícia.

Segons Asufin, si els hipotecats afectats per l’augment de l’euríbor que s’acullin al codi de bones pràctiques més endavant han de demanar un crèdit, poden veure el camí “obstaculitzat” en els canals convencionals i abocar-se a vies “molt més perilloses de prestadors o productes inadequats”. 

El codi de bones pràctiques pactat estableix mesures per alleugerir la quota dels hipotecats afectats per l’augment dels tipus d’interès. L’euríbor, entre el gener i el desembre de l’any passat va pujar més de 3,5 punts, de manera que moltes famílies han vist incrementar la hipoteca en xifres que superen els 200 i els 500 euros, segons el cas. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió