Edició 2088

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de abril del 2024
Edició 2088

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de abril del 2024

Ana Díaz-Plaja i Jaume Forés Juliana guanyen el XXI Premi Aurora Díaz-Plaja ex aequo

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Ana Díaz-Plaja i Jaume Forés Juliana han guanyat el XXI Premi Aurora Díaz-Plaja exaequo amb un article sobre el teatre infantil i un altre sobre ‘Els Pastorets’ respectivament. És l’únic guardó que reconeix treballs dedicats a la literatura infantil i juvenil. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana destaca cada any el millor article d’anàlisi o estudi sobre literatura infantil i juvenil catalana. Enguany, aquest reconeixement el reben un article d’Ana Díaz-Plaja dedicat al teatre per a infants i joves, publicat a la revista ‘Faristol’, i Jaume Forés Juliana per una peça reivindicativa sobre ‘Els Pastorets’, publicada a la revista ‘Núvol’.

Ana Díaz-Plaja (Barcelona, 1951) és doctora en Ensenyament de Llengua i Literatura per la UB i llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora honorífica del Departament d’Educació de la Universitat de Barcelona. Ha participat en nombrosos cursos i congressos i ha publicat nombrosos articles i llibres sobre LIJ. També es dedica a la crítica de literatura infantil i juvenil en diversos mitjans. Ha format part del Seminari de Bibliografia Infantil de Rosa Sensat i altres grups de treball, com ara Llibres al Replà. És acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i directora del Fons Guillem Díaz-Plaja.

Publicitat

L’article premiat és ‘Teatre per a infants, llibres per a infants i literatura infantil: mons que es desconeixen?’, publicat al núm. 93 (abril 2021, p. 5-8) de Faristol. El jurat, format per Maria Mercè Roca, Jaume Cela i Pere Martí, n’ha destacat que està “reivindicant i destacant el teatre infantil català que no es fa a partir d’un text imprès o editat anteriorment, que de vegades té un caràcter efímer, però que és una font de fidelització teatral i cultural del públic infantil”.

Per la seva part, Jaume Forés Juliana (Badalona, 1990) és actor i gestor cultural. S’ha graduat en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre en l’especialitat d’Interpretació i és Tècnic Superior en Realització d’Audiovisuals i Espectacles per l’Institut Politècnic Sant Igansi-Sarrià. És cap de redacció de ‘Núvol’, on va publicar l’article ‘Veniu, fúries de l’infern!’ el dia 22 de desembre de 2021. Es tracta del resum d’una investigació encarregada per a unes jornades de divulgació organitzades per Xitxarra, el Grup d’Estudis de la Festa de Badalona, arran dels actes de commemoració del centenari de les representacions dels Pastorets de Folch i Torres a la ciutat.

El jurat ha considerat que està “reivindicant i fent actual un clàssic com ‘Els Pastorets’, que són una tradició ben viva a molts indrets de Catalunya i que tant de lligam tenen amb el teatre per a infants i amb l’escolar”. 

<strong>Lliurament</strong>

El lliurament es farà dins del VII Congrés de Literatura Infantil i Juvenil, que se celebra la setmana vinent a Barcelona (Biblioteca Jaume Fuster).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió