Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Albert Forns guanya el 40è Premi BBVA San Joan de literatura catalana amb ‘Abans de les cinc som a casa’

ACN Barcelona.-El periodista i escriptor Albert Forns (Granollers, 1982) és el guanyador del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l’obra ‘Abans de les cinc som a casa’, […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Barcelona.-El periodista i escriptor Albert Forns (Granollers, 1982) és el guanyador del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l’obra ‘Abans de les cinc som a casa’, que reconstrueix la vida d’un barceloní dels anys 70 a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni. L’autor ha explicat que la novel·la és un homenatge al dietarisme i al protagonista de la història, aquell barceloní que als 70 va escriure aquells diaris trobats. El Grup 62 publicarà l’obra el 26 d’agost i el lliurament del premi serà al setembre en el marc de La Setmana del Llibre en Català. Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, el guardó està dotat amb 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor.

Forns passejant un diumenge pel mercat de Sant Antoni es va trobar en una parada 13 llibretes, la primera de les quals hi posava Diari 1969-1970; la segona, Diari 1971-1972… El periodista ha confessat que ha escrit diaris tota la vida i que li va sorprendre trobar-se aquests dietaris “venuts de qualsevol manera” al mercat de Sant Antoni. Aquest és el punt de partida de la novel·la amb el regateig per comprar-les i després per conèixer la vida del dietarista i com és que s’arriben “a malvendre al mercat de Sant Antoni”. El lector acompanyarà l’autor de la novel·la, llibreta per llibreta, per conèixer “el misteriós escrivent” del dietari. Com ha explicat Forns, hi ha una part de ficció, en la qual la seva feina ha estat intentar construir la vida del personatge a partir de deduccions dels seus textos. L’autor investiga qui era aquest veí de les Corts, l’Hilari, i imagini la vida que duia a la Barcelona d’aleshores, la ciutat de Can Jorba i els cinemes de sessió contínua. Ell era un comptable, un “senyor de la pesseta i el duro que acaba sent entranyable”.