Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Activat el protocol de l’AMB per episodi d’alta contaminació per partícules a l’àrea metropolitana de Barcelona

ACN Barcelona.-L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha activat el protocol d’actuació per episodi d’alta contaminació en fase d’avís preventiu de PM10. L’activació s’ha produït després que la mitjana dels nivells de […]

Avatar
Agències 15/12/2020

ACN Barcelona.-L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha activat el protocol d’actuació per episodi d’alta contaminació en fase d’avís preventiu de PM10. L’activació s’ha produït després que la mitjana dels nivells de PM10 de dilluns fos superior aa 50 micrograms per metre cúbic en quatre estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, tres d’elles en territori metropolità. A més, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic aquest dimarts, ja que no es preveu una millora de les condicions de dispersió. Entre les recomanacions, hi ha reduir la mobilitat en vehicle privat, limitar l’emissió de pols en obres i les emissions industrials.

El vicepresident d’Ecologia, Eloi Badia, i el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat, Antoni Poveda, han enviat a tots els ajuntaments metropolitans la comunicació de l’activació de les mesures previstes en el protocol, animant-los a prendre mesures per conscienciar a la ciutadania d’actuar per reduir la contaminació.Entre d’altres, es recomana incrementar la freqüència d’aplicació de reg i netejar les obres, minimitzar els desplaçaments de vehicles i maquinària, assegurar que els vehicles que poden generar pols estiguin tancats, reduir el transport de matèries primeres i mercaderies i aturar els treballs de moviments de terres i dels enderrocs. En l’àmbit d’indústries que tinguin focus emissors a l’atmosfera, es recomana a les empreses públiques i concessionàries posar en marxa les mesures descrites als plans d’acció individuals. En cas de no tenir-los, s’apliquen les mesures definides per a la indústria al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, com no fer arrencades i posades a punt que no siguin imprescindibles i es puguin endarrerir. Altres recomanacions són regular la climatització de les llars, reduir l’ús de l vehicle privat i incrementar el de transport públic, així com incrementar els trajectes a peu o en bicicleta. La fase d’avís preventiu es posa en marxa quan més d’una estació de la xarxa a l’àrea metropolitana supera el valor de 50 μg/m³ diaris de PM en més d’una estació i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells.