Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

175.000 autònoms catalans sol·liciten la prestació extraordinària estatal, segons la CTAC

ACN Barcelona.-Més de 175.000 autònoms catalans han sol·licitat la prestació extraordinària estatal, segons estimacions de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), vinculada a la UGT. L’organització sindical alerta […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-Més de 175.000 autònoms catalans han sol·licitat la prestació extraordinària estatal, segons estimacions de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), vinculada a la UGT. L’organització sindical alerta que la xifra, que representa només el 30% del col·lectiu, és “molt baixa” si es té en compte que més de la meitat ha hagut d’aturar l’activitat des del decret d’estat d’alarma. Autònoms Pimec situa per sota la xifra de treballadors per compte propi que han demanat el subsidi del govern espanyol, en 151.000. Segons les dades oficials donades a conèixer aquest dimarts, 12.000 autònoms catalans es van donar de baixa al març. En acabar el tercer mes de l’any a Catalunya hi havia 542.691 autònoms, 5.600 menys que al febrer.

La xifra de 175.000 és una aproximació elaborada a partir del contacte amb els agents del sector, argumenta la CTAC. De moment, no s’han proporcionat dades oficials i per aquest motiu, les xifres són aproximades i poden ballar entre organitzacions. En aquest cas, la diferència entre l’estimació del sindicat i de la patronal és de 24.000 autònoms. Per esclarir la situació, CCOO demana al govern espanyol i a la Generalitat que monitorin les sol·licituds i els pagaments de la prestació, que s’efectuen a través de les mútues, i que posteriorment facilitin aquestes dades als agents socials.La prestació extraordinària que ha habilitat la Moncloa és del 70% de la base reguladora -amb un mínim de 661 euros- durant un mes, tot i que es pot ampliar fins a l’últim dia del mes en què finalitzi l’estat d’alarma, si es prorroga. Els autònoms que la rebin estaran exempts de pagar cotitzacions a la Seguretat Social. Poden accedir-hi els treballadors donats d’alta al RETA obligats a tancar per l’estat d’alarma o amb una caiguda d’ingressos del 75%. Per part de la CTAC, es lamenta que la “confusió” generalitzada que s’ha donat entre els autònoms a l’hora de reclamar aquesta ajuda, que els treballadors haurien de rebre aquest divendres.El secretari de política sectorial de CCOO, Carlos del Barrio, considera que el subsidi estatal -que veu ‘insuficient’- s’hauria de poder complementar amb l’ajut de fins a 2.000 euros que ha ofert la Generalitat per 4.000 autònoms, per tal de garantir que els treballadors per compte propi puguin tenir un ingrés equivalent al salari mínim interprofessional. A més, també reclama un increment de la dotació de 7,5 milions d’euros del paquet de subvencions, molt inferior a les anunciades per la Comunitat de Madrid, per exemple.Ecosistema febleSegons les dades oficials donades a conèixer aquest dimarts, durant el mes de març 12.000 autònoms catalans es van donar de baixa, molts “enfonsats” per l’aturada de l’activitat i la caiguda dels ingressos, apunta la CTAC. En el mateix període, les altes han sigut 7.000. En total, en acabar el tercer mes de l’any a Catalunya hi havia 542.691 autònoms, 5.600 menys que en els registres de la Seguretat Social del mes de febrer. Segons Del Barrio, les xifres de baixes a la Seguretat Social durant el mes de març mostren “la feblesa de l’ecosistema d’autònoms”, que arrossega problemes estructurals i que no gaudeix d’una protecció social suficient.