ACN Barcelona – L’aproximació biogràfica de Xavier Pla a la figura polièdrica de Josep Pla, ‘Un cor furtiu’ (Destino); i les noves novel·les Clara Queraltó, Pol Guasch, Irene Solà, Jordi Puntí i Carme Riera són les recomanacions literàries que 150 personalitats han fet arribar a l’ACN per Sant Jordi. Els presidents de la Generalitat i el govern espanyol, consellers del Govern i ministres de l’executiu estatal, la presidenta de l’Eurocambra, alcaldes, el comissari en cap dels Mossos, periodistes, responsables de sindicats i patronals, periodistes, directors d’equipaments culturals, músics, esportistes, jutges, advocats i xefs de renom detallen a l’ACN les seves preferències per la diada.
El president de la Generalitat, <strong>Pere Aragonès</strong>, fa dues recomanacions: ‘Europa. Una història personal’ (Arcadia), de Timothy Garton Ash, i ‘Mai és una paraula molt lletja’ (Ara Llibres), de Maria Climent; mentre que la segona autoritat del país, <strong>Anna Erra</strong>, presidenta del Parlament, proposa, ‘Vençuda però no submisa: la Catalunya del segle XVIII’ (Edicions 62), de Joaquim Albareda Salvadó. La vicepresidenta, <strong>Laura Vilagrà</strong>, ‘La Catalunya Emergida’ (Cossetània Edicions), del periodista d’’El Punt Avui’ Òscar Palau.
<strong>Natàlia Garriga</strong>, consellera de Cultura, recomana ‘Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble’ (Sembra Llibres), de Pau Alabajos; <strong>Natàlia Mas</strong>, consellera d’Economia i Hisenda, ‘A les dues seran les tres’ (Quaderns Crema), de Sergi Pàmies; <strong>Roger Torrent</strong>, conseller d’Empresa i Treball, ‘D13. Crònica judicial’ (Anagrama), d’Emmanuel Carrère; <strong>Ester Capella</strong>, consellera de Territori, ‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’ (Anagrama), d’Irene Solà; <strong>Tània Verge</strong>, consellera d’Igualtat i Feminismes, ‘Ocàs i fascinació’ (Club Editor), d’Eva Baltasar; <strong>Gemma Ubasart</strong>, consellera de Justícia, ‘El monstre de Santa Helena’ (La Campana), d’Albert Sánchez Piñol; <strong>Joaquim Nadal</strong>, conseller de Recerca i Universitats, ‘Un cor furtiu. Vida de Josep Pla’ (Destino), de Xavier Pla; David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ‘Crits de guerra’ (Columna), de Raimon Portell; <strong>Carles Campuzano</strong>, conseller de Drets Socials, ‘Un cor furtiu. Vida de Josep Pla’ (Destino), de Xavier Pla; <strong>Joan Ignasi Elena</strong>, conseller d’Interior, ‘El mago del Kremlin’ (Seix Barral), de Giuliano da Empoli; <strong>Anna Simó</strong>, consellera d’Educació: ‘Idiota!’ (Pagès Editors), de Raül Romeva; <strong>Manel Balcells</strong>, conseller de Salut, ‘Benvolguda’ (Columna), d’Empar Moliner, i Meritxell Serret, consellera d’Acció Exterior, ‘La Malnada’ (Edicions del Periscopi), de Beatrice Salvioni.
<strong>Sánchez, Armengol i ministres</strong>
El president del govern espanyol, <strong>Pedro Sánchez</strong>, proposa ‘Un verdor terrible’ (Anagrama), de Benjamin Labatut; <strong>Francina Armengol</strong>, presidenta del Congrés, ‘Una ombra blanca’ (Edicions 62), de Carme Riera, i ‘Fortuna’ (Edicions del Periscopi), d’Hernán Díaz; <strong>Ernest Urtasun</strong>, ministre de Cultura, el Premi Néstor Lujan de Novel·la Històrica de fa cinc anys, ‘El cònsol de Barcelona’ (La butxaca), d’Andreu Claret Serra i <strong>Jordi Hereu</strong>, ministre d’Indústria i Turisme, ‘Testigo de un tiempo incierto: de la caída del muro a la invasión de Ucrania’ (Espasa), de Javier Solana.
<strong>Eurocambra</strong>
<strong>Roberta Metsola</strong>, presidenta de l’Eurocambra, cita el llibre ‘A Death in Malta, An assassination and a family’s quest for justice’, de Paul Caruana Galizia.
<strong>Candidats al 12-M</strong>
Pel que fa els candidats a les eleccions catalanes, el cap de llista PSC, <strong>Salvador Illa</strong>, aposta per ‘Un cor furtiu. Vida de Josep Pla’ (Destino), de Xavier Pla; el cap de llista de Junts + Puigdemont per Catalunya,<strong> Carles Puigdemont</strong>, per ‘Els nostres objectes de cada dia’ (Proa), de Josep Mª Espinàs; la cap de llista de la CUP, <strong>Laia Estrada</strong>, per ‘Lo mig del món’ (Club Editor) de Roser Vernet; la candidata dels comuns, <strong>Jéssica Albiach</strong>, per ‘Guillem’ (Amsterdam), de Núria Cadenes; el cap de llista de Ciutadans, <strong>Carlos Carrizosa</strong>, per ‘Carne Gobernada’ (Editorial Ariel), de Fernando Savater; i finalment el cap de llista del PPC, <strong>Alejandro Fernández</strong>, per ‘El Mag’ (Amsterdam), de Colm Tóibín.
<strong>Els escriptors trien llibre</strong>
En el terreny literari, <strong>María Belmonte </strong>proposa ‘Sueño de Polífilo’ (Acantilado) de Francesco Colonna; <strong>Josep Maria Equirol</strong>, ‘Contes’ (Quaderns Crema), d’Anton P. Txékhov; Carme Riera, ‘Història d’un piano’ (Columna), de Ramon Gener; <strong>Elisabet Riera</strong>, ‘Marxarons’ (L’Avenç), de Cristina Masanés; <strong>Joan Jordi Miralles</strong>, ‘Els murs invisibles’ (L’altra editorial), de Ramon Mas; <strong>Lluís Llort</strong>, ‘Ciutat morta’ (Crims.cat / Clandestina) de Shane Stevens; <strong>Ramon Mas</strong>, ‘Qui estima no dorm’ (Nova Editorial Moll), de Robert Schneider; <strong>Albert Jané</strong>, 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, ‘Tu, calla’ (Comanegra), de Josefina Rifà, i <strong>Josep Vallverdú</strong> ‘El Captaire’ (Editorial Salòria), que ha escrit ell i ‘Un cor furtiu – Vida de Josep Pla’ (Destino) de Xavier Pla.
Més recomanacions. La presidenta de l’Ateneu Barcelonès, <strong>Isona Passola</strong>, tria ‘Dies Claríssims de Síria’ (Pagès Editors), de Miquel de Palol; el director de l’AELC <strong>Sebastià Portell</strong>, ‘Els enyooors’ (Viena Edicions), de Jun Komura; <strong>Miquel Martín</strong>, ‘Milady’ (Editorial Empúries), de Neus Canyelles; <strong>Pep Prieto</strong>, ‘Riu de safirs’ (Edicions 62) de Marc Pastor;<strong> Quim Torra</strong>, ‘País Valencià. Eixida d’emergència’ (Editorial Afers), de Ricard Chulià; <strong>Maria Barbal</strong>, ‘El retrat de matrimoni’ (L’altra editorial), de Maggie O’Farrell; <strong>Gerard Quintana</strong>, ‘La Llei de l’Hivern’ (Destino) de Gemma Ventura Farré; <strong>Vicenç Villatoro</strong>, ‘Un cor furtiu. Vida de Josep Pla’ (Destino), de Xavier Pla; <strong>Miquel Fañanàs</strong>, ‘Alfons el Magnànim. Tres corones per a un rei’ (Editorial Base), de Josep Brugada; <strong>Xavier Pla</strong>, ‘Confeti’ (Edicions Proa), de Jordi Puntí; <strong>Iolanda Batallé</strong>, ‘Soc el seu silenci’ (Norma Editorial), de Jordi Lafebre, i <strong>Pau Cusí</strong>, ‘Saps que ho vols’ (L’Altra Editorial), de Kristen Roupenian.
‘Tots els contes’ (Columna), de Maria Barbal és la tria de <strong>Jaume Clotet</strong>; mentre que <strong>Emma Zafon</strong> menciona ‘A casa teníem un himne’ (L’Altra Editorial), de Maria Climent;<strong> Natàlia Cerezo</strong>, ‘Xirp’ (Lleonard Muntaner), de Josep Lluís Badal; <strong>Jordi Puntí</strong>, ‘La mirada captiva’ (Arcàdia), de Colm Tóibín; <strong>Roser Vernet</strong>, ‘El primer home’ (Raig Verd), d’Albert Camus; Neus Rossell, ‘El fruit del baobab’ (Edicions 62), de Maite Carranza; <strong>Jordi Milán</strong>, ‘Estimat Idiota’ (Rosa dels Vents) de Cristian Olivé; <strong>Jenn Díaz</strong>, ‘Super-emocional’ (Continta me tienes), de Juanpe Sánchez López, i <strong>Lluís Calvo</strong>, ‘Solenoide’ (Edicions del Periscopi), de Mircea Cărtărescu.
<strong>Eva Baltasar </strong>es decanta ‘Nits d’insomni’ (Flâneur), d’Elizabeth Hardwick; <strong>Maria Arimany</strong>, ‘L’estiu circular’ (Club Editor), de Marion Brunet; <strong>Alba Dedeu</strong>, ‘Adam Bede’ (Adesiara), de George Eliot;<strong> Pep Puig</strong>, ‘Un estiu de luxe’ (Pagès Editors), de Marianne Kaurin; <strong>Maria Climent</strong>, ‘Casada i Callada’ (Editorial Empúries) d’Emma Zafón; <strong>Pep Antoni Roig</strong>, ‘La garota entre les dents’ (Columna Edicions), de Pau Cusí, i <strong>Regina Rodríguez Sirvent</strong>, ‘Els murs invisibles’ (L’Altra Editorial), de Ramon Mas.
<strong>Lacuesta, Maíllo, Rico o Verdaguer </strong>
El director <strong>Isaki Lacuesta</strong> recomana l’assaig ‘Libro de Morente. 1. El impulso del riesgo (1969-1976, Athenaica Ediciones)’, de José Luis Ortiz; el director <strong>Kike Maíllo</strong>, ‘Contenido. Una novela’ (Blackie Books), de Carlo Padial; la directora <strong>Celia Rico</strong>, ‘Las hijas horribles’ (Libros de K.O.), de Blanca Lacasa; el director <strong>Antonio Chavarrías</strong>, ‘Almas muertas’ (Alianza Editorial), de Nikolái Gógol; l’actor <strong>David Verdaguer</strong>, ‘L’home que es va enamorar de la Lluna’ (Les Altres Herbes), de Tom Spanbauer; l’actor <strong>Àlex Brendemühl</strong>, ‘Un país petit’ (Editorial Empúries), de Gael Faye; el director <strong>Pau Calpe</strong>, ‘Ofert a les mans, el paradís crema’ (Anagrama), de Pol Guasch; la directora de cinema <strong>Patricia Font</strong>, ‘El mestre que va prometre el mar’ (Blume), de Francesc Escribano, i ‘La insoportable levedad del ser’ (Tusquets), de Milan Kundera, i l’actriu <strong>Mireia Vilapuig</strong>, ‘La voluntat de canviar’ (Tigre de paper), de Bell Hooks.
<strong>Les opcions de Paula Valls, Gerard Quintana o Yung Rajola</strong>
L’artista <strong>Gigi Ros </strong>tria ‘Ofert a les mans, el paradís crema’ (Anagrama), de Pol Guasch; <strong>Boye </strong>(David Menéndez), ‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’ (Anagrama), d’Irene Solà; <strong>Joan Enric Barceló</strong>, ‘El dia de l’alliberament’ (Edicions del 1984), de George Saunders; el cantant i productor <strong>Àlex Pérez</strong>, ‘Una vida a les muntanyes’ (Ara Llibres), d’Abraham Orriols; <strong>Ven’nus</strong>, ‘Consum preferent’ (Anagrama), d’Andrea Genovart; <strong>Yung Rajola</strong>, ‘Tot és ara i res’ (Trea), de Joan Vinyoli; el cantant<strong> Edu Esteve</strong>, ‘Siddhartha’ (Debolsillo), de Hermann Hesse; el compositor i cantant <strong>Sergi Carbonell</strong>, ‘No diguis res’ (Periscopi), de Patrick Radden Keefe; <strong>Èric Verges</strong>, d’Els Catarres, ‘Hyperion’ (B de Bolsillo), de Dan Simmons; el compositor i cantant<strong> Carlos Sadness</strong>, ‘Los reyes del mambo tocan canciones de amor’ (Suma), d’Oscar Hijuelos, i <strong>Paula Valls</strong>, ‘La situació i la història’ (L’Altra Editorial), de Vivian Gornick.
La cantant <strong>Beth Rodergas</strong> aposta per ‘La puresa de l’engany’ (Columna Edicions), de Gerard Quintana;<strong> Arturo Gaya</strong>, per ‘Lo mig del món’, de Roser Vernet (Club Editor), i <strong>Joan Reig</strong>, ‘El silenci que heu de témer’ (Edicions Serraclara), de Francesc Ribera ‘Titot’. Del grup <strong>Blaumut</strong>, Xavi de la Iglesia proposa ‘Un brindis per Sant Martirià’ (H&O Editores), d’Albert Serra; Vassil Lambrinov, ‘La libertad de ser’ (Luciérnaga), d’Annie Marquier, i Oriol Aymat, ‘El cant de mil ocells’, de Marina Durany.
Per la seva part, el codirector del Sónar i cineasta<strong> Sergio Caballero</strong> recomana ‘Novaceno’ (Ediciones Paidós), de James Lovelock; el director general del Palau de la Música, <strong>Joan Oller</strong>, ‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’ (Anagrama), d’Irene Solà; el director de L’Auditori, <strong>Robert Brufau</strong>, la saga de ‘Blackwater’ (Blackie Books), de Michael McDowell; el director artístic del Liceu, <strong>Víctor Garcia de Gomar</strong>, ‘Si una emergència’ (Proa), de Mireia Calafell.
<strong>Personalitats del t</strong><strong>eatre, </strong><strong>el </strong><strong>circ i </strong><strong>la </strong><strong>dansa</strong>
En l’àmbit de les arts escèniques la directora Mercat de les Flors, <strong>Àngels Margarit</strong>, escull ‘El futuro es vegetal’ (Galaxia Gutenberg), d’Stefano Mancuso; el director del Teatre Lliure, <strong>Julio Manrique</strong>, ‘Com un batec en un micròfon’ (Anagrama), de Clara Queraltó; el director artístic del Teatre Condal, <strong>Daniel Anglès</strong>, ‘Ofert a les mans, el paradís crema’ (Anagrama), de Pol Guasch; la directora artística de La Villarroel, <strong>Tania Brenlle</strong>, ‘Pagesos i senyors’ (Galàxia Gutenberg), de Theodor Kallifatides; el director artístic del Teatre Romea, <strong>Josep Maria Pou</strong>, ‘Confeti’ (Proa), de Jordi Puntí , i ‘Baumgartner’ (Edicions 62), de Paul Auster; <strong>Jordi González</strong>, vicepresident d’Art i Continguts del Grup Focus i responsable del Teatre Goya, ‘Veus de mort als Encants Vells’ (Àfora Focus Edicions i Comanegra), de Sylvia Lagarda-Mata; la directora artística del TNC, <strong>Carme Portaceli</strong>, ‘Fins a l’última pedra’ (Editorial Males Herbes), de Berta Creus i ‘Nosotras’ (Planeta), de Carmen Calvo, i el director del Festival Grec, <strong>Cesc Casadesús</strong>, ‘Las malas’ (Editorial Tusquets), de Camila Sosa.
<strong>Salvador Sunyer</strong>, director del Festival Temporada Alta, aposta per ‘Un cor furtiu. Vida de Josep Pla’ (Destino), de Xavier Pla, i el director de la Sala Beckett, <strong>Toni Casares</strong>, per ‘Teatre maleït’ (Prometeu Edicions), de Tennessee Williams.
Per la seva part, el <strong>Peyu </strong>tria ‘Ments preclares. El llibre dels idiotes’ (librosdevanguardia), de Quim Monzó; l’actor <strong>Oriol Grau</strong>, ‘El del gas’, d’Ester Suñé (Editorial Neopàtria); <strong>Pepa Plana</strong>, ‘Neguit Permanent’(L’Agulla Daurada), de Tsitsi Dangarembga; <strong>Roberto Olivan</strong>, director de Deltebre Dansa, ‘Finis Mundi’ (Edicions El Barco de Vapor), de Laura Gallego.
<strong>Directors de museus fan tria per la diada</strong>
Des del món de l’art,<strong> Montse Aguer</strong>, directora dels Museus Dalí, recomana ‘Una vegada va ser estiu la nit sencera’(Editorial Males Herbes), d’Elisabet Riera; <strong>Lluís Bassat</strong>, ‘Si esto es un hombre’ (Austral), de Primo Levi; el director del centre d’arts Santa Mònica, Enric Puig Punyet, ‘Món de bojos. La política de la salut mental’ (Editorial Tigre de Paper), de Micha Frazer-Caroll; la directora d’Arts Visuals i Textuals Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, <strong>Maria Canelles</strong>, ‘McGlue’ (Angle Editorial), d’Ottessa Moshfegh, i la directora de Producció i Gestió Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, <strong>Sheila Eroles</strong>: ‘Claus i Lucas’ (Amsterdam), d’Agota Kristof.
La directora del MACBA, <strong>Elvira Dyangani Ose</strong>, opta per ‘Marxarons’ (L’Avenç), de Cristina Masanés; el director del MNAC, <strong>Pepe Serra</strong>, per ‘No mataràs’ (Fragmenta Editorial), de Bernat Dedéu; la directora general adjunta de la Fundació ‘La Caixa’,<strong> Elisa Durán</strong>, per ‘La resistència íntima. Assaig d’una filosofia de proximitat’ (Quaderns Crema), de Josep Maria Esquirol; el director de la Fundació Joan Miró, <strong>Marko Daniel</strong>, per ‘La mirada captiva. Escrits sobre art’ (Arcàdia), de Colm Tóibín; el director artístic del DHub, <strong>Jose Luis de Vicente</strong>, per ‘El diseño como actitud’ (Editorial GG), d’Alice Rawsthorn; el director de la Virreina Centre de la Imatge, <strong>Valentín Roma</strong>, per ‘La nit ovípara’ (Editorial Documents Documenta), de Maria Sevilla; el director de La Capella, <strong>David Armengol</strong>, per ‘La muntanya viva’ (Edicions Sidillà), de Nan Shepherd; el director del Museu Picasso, <strong>Emmanuel Guigon</strong>, per ‘Picasso-Barcelona. Una cartografia’ (Editorial Tenov), una col·laboració del museu amb l’Ajuntament de Barcelona; el director de Mèdo-Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona i del festival Eufònic, <strong>Vicent Fibla</strong>, per ‘Cultura ingobernable: De la cultura como escenario de radicalización democrática’ (Ariel), de Jazmín Beirak i ‘Macrofestivales: El agujero negro de la música’ (Península), de Nando Cruz.
<strong>Ruscalleda i els germans Roca escullen per Sant Jordi</strong>
Pel que fa al món gastronòmic, <strong>Carme Ruscalleda </strong>cita ‘Confeti’ (Proa), de Jordi Puntí i ‘Vida de TeresinaXef’ (Rosa dels Vents), de Jordi Milan i Pol Vinyes; <strong>Maria Nicolau</strong>, ‘Agafar les regnes’ (La Segona Perifèria) de Kathryn Scanlan.
Els germans Roca també fan arribar la seva tria a l’ACN per Sant Jordi. Així, <strong>Joan Roca</strong>, xef del Celler de Can Roca, opta per ‘Les millors receptes de Carles Gaig’ (Columna Edicions), de Carles Gaig, i <strong>Josep Roca</strong>, sommelier del Celler de Can Roca, ‘Cuinar el Mediterrani’ (Columna Edicions), de Joan Roca i Salvador Brugués.
<strong>Periodistes i presentadors</strong>
En el terreny periodístic, <strong>Lidia Heredia</strong> proposa ‘L’edat d’or’ (Edicions 62), de Gore Vidal; <strong>Jordi Basté</strong> i <strong>Elisenda Pineda</strong>, ‘Com un batec en un micròfon’ (Anagrama), de Clara Queraltó; <strong>Xavi Coral</strong>, ‘Jo confesso’ (Proa), de Jaume Cabré; <strong>Mònica Usart</strong>, ‘96 hores de juliol i 1 infern: Atrapats a l’incendi d’Horta de Sant Joan’ (Símbol editorial), de Jordi Cruz; <strong>Carles Porta</strong>, ‘Un animal salvatge’ (La Campana), de Joël Dicker, i <strong>Ramon Gener</strong>, ‘Una ombra blanca’ (Edicions 62), de Carme Riera.
<strong>Món econòmic</strong>
<strong>Xavier Panés</strong>, president de Cecot, escull per ‘La ciutat del fum’ (Edicions 62), de Vicenç Villatoro; <strong>Joan Font</strong>, president del grup Bon Preu, per ‘La Odissea’ d’Homer, amb la traducció de Carles Riba o de Joan F. Mira; <strong>Josep Lluís Sánchez Llibre</strong>, president de Foment del Treball, per ‘Un cor furtiu’ (Destino), de Xavier Pla; <strong>Antoni Cañete</strong>, president de PIMEC, per ‘La polarización política en Estados Unidos’ (Editorial Debate), de Josep M. Colomer; <strong>Camil Ros</strong>, secretari general de la UGT, per ‘El colós de Marussi’ (Tushita Edicions), de Henry Miler; <strong>Sergi Perelló</strong>, secretari general de la Intersindical, per ‘La llavor sembrada’ (Pòrtic Edicions), d’Aureli Argemi;<strong> Javier Pacheco</strong>, secretari general de CCOO, per ‘No te veré morir’ (Editorial Seix Barral), d’Antonio Muñoz Molina; <strong>Josep Santacreu</strong>, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, per ‘Con la vida en los talones’ (La Esfera de los Libros), de Jordi Clos, i <strong>Marta Angerri</strong>, presidenta de l’Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra, per ‘Obedecedario patriarcal. Estrategias para la desobediencia’ (Nuevos Cuadernos Anagrama), de Sara Berbel i Bernat Castany.
<strong>Científics, advocats, bisbes i esportistes</strong>
<strong>Aitana Bonmatí</strong> recomana la nova edició de la seva autobiografia, ‘Aitana Bonmatí. Totes unides fem força’ (Editorial Base); <strong>Eudald Carbonell</strong>, catedràtic emèrit de Prehistòria de la URV i codirector del Projecte Atapuerca, ‘Moral y civilización. Una historia’ (Editorial Arpa), de Juan Antonio Rivera; <strong>Octavi Vilà</strong>, nou bisbe de Girona, ‘Un cor furtiu. Vida de Josep Pla’ (Destino), de Xavier Pla; <strong>Carla Vall</strong>, ‘La família grande’ (Península), de Camille Kouchner; <strong>Sor Lucia Caram</strong>, monja i activista, ‘Una encíclica sobre la paz en Ucrania’ (Espasa), del papa Francesc; <strong>Jesús María Barrientos</strong>, president del TSJC, ‘Anta’ (Libros del Futuro), de David Monteagudo; <strong>Samuel Reyes</strong>, director de l’Agència Catalana de l’Aigua, ‘Consciència o col·lapse’ (Fragmenta editorial), de Jordi Pigem; <strong>Joan Josep Omella</strong>, cardenal i arquebisbe de Barcelona, ‘Saviesa d’un pobre. Francesc d’Assís’ (Editorial Claret), d’Éloi Leclerc, i<strong> Eduard Sallent</strong>, comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, ‘11-M. Pudo evitarse’ (Galaxia Gutenberg), de Fernando Reinares.
<strong>Els a</strong><strong>lcaldes</strong><strong> catalans </strong>
<strong>Jaume Collboni</strong>, alcalde de Barcelona, escull ‘Fortuna’, d’Hernán Díaz (Periscopi) i ‘Tres enigmas para la Organización’, d’Eduardo Mendoza (Seix Barral); <strong>Lluc Salellas</strong>, alcalde de Girona, ‘Guanyaràs una mar llisa’ (Edicions del Periscopi), de Miquel Martín; <strong>Jordi Masquef</strong>, alcalde de Figueres, ‘Els últims secrets de Dalí’ (Editorial Grup Gavarres), de Josep Playà; <strong>Marc Aloy</strong>, alcalde de Manresa, ‘La Modista de Gràcia’ (La Campana), de Marc Font; <strong>Rubén Viñuales</strong>, alcalde de Tarragona, ‘Maria Antonieta’ (Editorial Acantilado), d’Stefan Zweig; <strong>Noemí Llauradó</strong>, presidenta de la Diputació de Tarragona, ‘32 de març’ (Editorial Univers), de Xavier Bosch, i <strong>Jordi Jordan</strong>, alcalde de Tortosa, ‘La número 25’ (Cossetània Edicions), de Bernat Navarro.