Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

JxCat i ERC volen ara que el Parlament no reconegui com a “legítima” la sentència contra Torra

La proposta conjunta expressa suport al govern “excepcional” i qualifica la inhabilitació de “cop a les institucions”

Avatar
Agències 30/09/2020
Pla mitjà del president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, parlant animadament a l'hemicicle el 21 de maig del 2020 (horitzontal)

JxCat i ERC proposen que el Parlament no reconegui “com a legítima” la sentència del Tribunal Suprem (TS), mantingui la confiança en Quim Torra com a president de la Generalitat i doni suport al govern “excepcional”. És tracta de les principals idees de la proposta de resolució conjunta que han registrat en el marc del ple específic sobre la inhabilitació de Torra. Concretament, el text fa referència a la sentència com un “cop a les institucions” i vol que el Parlament doni suport a l’actual govern en funcions “perquè garanteixi la no limitació de les seves actuacions i continuï donant resposta a la crisi econòmica, social i de salut, amb lleialtat davant la inhabilitació del president Torra”.

La proposta de resolució vol que el Parlament denunciï la “vulneració del dret a la llibertat d’expressió davant la inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya” i que es comprometi a vetllar per tal que la ciutadania l’exerceixi “amb plenitud”.

Així mateix, constata que la “vulneració” d’aquest dret a la llibertat d’expressió és un “atac més als principis i llibertats democràtics” que s’estan produint especialment contra l’independentisme en una “causa general” contra aquest moviment “legítim i democràtic”.

Concretament, JxCat i ERC volen que el Parlament mantingui la confiança en Torra com a president de la Generalitat “un cop s’ha produït la sentència d’inhabilitació del Tribunal Suprem”.

I el text, que se sotmetrà a votació aquest nit al ple del Parlament, declara que “no reconeix com a legítima” la sentència del Tribunal Suprem i la qualifica de “cop a les institucions de Catalunya per part de l’alta magistratura del poder judicial que actua en benefici de la unitat d’Espanya i no en favor de la justícia, dels drets i les llibertats fonamentals”.

La proposta de resolució també constata “l’atac dels poders de l’Estat” contra les institucions catalanes i, especialment, contra la presidència de la Generalitat. I recorda que Carles Puigdemont va ser cessat pel “govern espanyol del PP amb el suport del PSOE i Cs” i que ara és el Suprem i un òrgan administratiu, la Junta Electoral Central, qui inhabiliten el president de la Generalitat.

Finalment, entre altres punts, el text registrat insta el Parlament i els grups parlamentaris a “difondre internacionalment la inhabilitació del president de Catalunya per la seva desproporció, irracionalitat i abús de poder davant d’un sistema judicial parcial i absent d’independència”.