Edició 2321

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de desembre del 2024
Edició 2321

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de desembre del 2024

Junqueras pendent de si Foc Nou l’envia a segona volta

Aquest dissabte els militants d’ERC voten continuïtat amb MDecidim i Nova Esquerra Nacional o canvi profund amb Foc Nou

|

- Publicitat -

L’entrada de Foc Nou anima la cursa per liderar ERC
Les tres candidatures que aspiren a liderar ERC coincideixen en afirmar que el partit necessita una renovació. El congrés d’aquest dissabte dirimirà si Esquerra aposta perquè la nova etapa sigui també un canvi de cicle, després dels mals resultats i la crisi interna. O bé si situa Oriol Junqueras com a president al capdavant d’una executiva renovada. Un total de 8.173 persones integren el cens amb dret a vot i decidiran el rumb del partit, que arrossega anys de pèrdua de militància. La candidatura de Militància Decidim busca una victòria amb més del 50% dels vots per mantenir Junqueras al capdavant d’ERC, els preocupa la irrupció de Foc Nou que els pugui enviar a una segona volta que pot comportar la seva derrota. Nova Esquerra intenta presentar-se com a renovadora, però Foc Nou ho està capitalitzant entre la militància de base.
Continuïtat o tornar a les arrels del partit com proposa Foc Nou
El congrés de dissabte s’ha convertit en una mena de plebiscit sobre Junqueras per la candidatura del NEN: si la seva candidatura guanya podrà fer i desfer al capdavant del partit. L’exvicepresident del Govern considera que no ha pogut exercir el càrrec a tots els efectes pel seu empresonament (2017-2021), fet que ha quedat desmentir per les visites que va rebre a la presó. I només assumeix les responsabilitats del que ha fet el partit fins l’any 2017. Entén, doncs, que el període que va estar entre reixes no compta, tot i que els dirigents del partit anaven sovint a la presó per a consultar i decidir amb ell les decisions troncals. Tampoc reivindica el període de 2021 fins ara, quan ERC presidia la Generalitat. Una deixadesa de funcions.

Publicitat

S’ha de tenir en compte que la secretària general, Marta Rovira, també patia els efectes de la repressió, des de l’exili de Suïssa. Mantenia fil directe amb els òrgans de decisió del partit i manté que comptava amb Junqueras per prendre les decisions, així com per elaborar les llistes de totes les cites electorals.
Un enfrontament per les cadires separa MDecidim i el NEN
Tanta ha estat la tensió entre Junqueras i Rovira que des dels seus entorns respectius admeten que és complicat trobar l’origen de la disputa. Sí que hi ha dos fets que van marcar el distanciament entre el president i la secretària general. D’una banda, el pacte d’ERC amb el PSC per governar la Diputació de Barcelona el 2023, una decisió que va accelerar l’enfrontament dels líders del partit. Part de la direcció acusa Junqueras de tancar l’acord amb els socialistes sense un debat previ, i l’expresident afirma que era la secretària general la qui va promoure l’entesa amb el PSC.
Les dues candidatures oficials no han mostrat cap voluntat d’aclarir la veritat dels cartells i el cas del ninot de SVH
Rovira també va xocar amb Junqueras mesos després, per l’intent del president d’ERC de ser el candidat a les eleccions al Parlament -quan s’havien de celebrar el 2025- en detriment del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Junqueras continuava (com ara) inhabilitat per la condemna del Suprem, però va posar damunt la taula l’opció d’encapçalar la llista d’ERC. Tots dos es van reunir a Ginebra -juntament amb Aragonès. La topada va ser tan gran es va posar damunt la taula l’opció de prendre la temperatura entre la militància amb un congrés extraordinari, opció que es va acabar descartant.

Et pot interessar  La secretaria general i la presidència d'ERC es debatran el 24 i el 26 de novembre

Una realitat, doncs, és que Junqueras i Rovira fa temps que no es parlen. L’última vegada que els dos líders van coincidir i intercanviar alguna paraula va ser el 12 de juliol, quan Rovira va tornar de l’exili i va trepitjar Catalunya sis anys després. La secretària general -amb funcions de presidenta des de la dimissió temporal de Junqueras, després de les eleccions europees- va tornar a convidar l’expresident d’ERC a “acabar junts” el projecte per “evitar una trencadissa”. Al seu torn, el candidat de Militància Decidim s’ha limitat a respondre que ell vol “parlar amb tothom”, però no ha parlat amb Rovira en cap nova ocasió.

Cada candidatura ha valorat com volen que sigui la nova etapa d’ERC, així com les últimes decisions del partit, sobretot pel que fa als pactes amb el PSC. Les tres llistes volen renovar la direcció, i s’erigeixen com a garantia d’aire fresc. Militància Decidim presenta una candidatura “municipalista i d’autèntica renovació”, amb Junqueras i Elisenda Alamany (partidària que ERC governi amb Jaume Collboni) al capdavant. Nova Esquerra Nacional es defineix com els del ‘sí’ i els del ‘no’ a la consulta sobre Illa, amb Godàs i Alba Camps de candidats. Foc Nou, amb Solà i Alfred Bosch, reivindica el ‘no’ a Illa i als pactes amb el PSC.

També cal tenir en compte l’estratègia ideològica: Junqueras vol que ERC sigui “gran” i la referència socialdemòcrata del país, seduint votants no independentistes. Godàs aposta per enfortir l’esquerra nacional, una Conferència Sobiranista i una Estratègia pel Referèndum, enfortir i democratitzar l’organització per fer-la més “coral i compartida”. Des de Foc Nou volen revisar els propers mesos els pactes amb el PSC i demanen que el discurs independentista torni al centre del taulell de Calàbria. Les bases resoldran demà el dubte sobre cap on volen que avanci el partit.

Una altra de les incògnites, en funció del resultat de dissabte, és si es mantindrà la dinàmica de baixes entre la militància. Una realitat que preocupa a Calàbria. Esquerra ha perdut 1.500 militants des del 2019. Tot i això, les tres candidatures que opten a liderar l’organització confien en tombar aquesta tendència negativa.

Respecte als horaris, a les 20 hores d’aquest dissabte ja se sabrà si ERC té una nova presidència o si, pel contrari, cal anar a una segona volta perquè cap candidatura ha arribat al 50% dels vots. El partit preveu comunicar els resultats a aquesta hora i, després, les tres candidatures que han concorregut al 30è Congrés Nacional, podran oferir rodes de premsa, per separat. Les bases republicanes escolliran l’Executiva Nacional i els propers consellers i conselleres nacionals.

Aquesta votació serà telemàtica -de 9 a 20 hores-, i hi haurà dades de participació a les 13, a les 16 i a les 19 hores. Finalment, a les 20:00, la presidenta de la Mesa de la Jornada Electoral donarà el resultat provisional. Arreu del territori s’habilitaran punts de suport per acompanyar aquelles persones que tinguin dificultats per votar telemàticament. A Barcelona, el punt de suport s’ubicarà a la seu del partit, a Calàbria.

Buscar el 50% dels vots és l’objectiu de Militància Decidim de cara a dissabte. En cas que cap candidatura assoleixi aquesta xifra, la votació es repetirà al cap de 15 dies. Així, el 14 de desembre tindria lloc una hipotètica segona volta entre les dues llistes més votades. És l’escenari que vol evitar Junqueras, i el que contemplen Nova Esquerra i Foc Nou per, si es dona el cas, unir forces i intentar guanyar el congrés.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut