Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Espanya irreformable: La ministra espanyola torna a negar el traspàs de Rodalies al govern català

Ministra i Conseller han coincidit en l'acte inaugural del Global Public Transport Summit a l'Hospitalet de Llobregat

|

- Publicitat -

El conseller de Territori del Govern Juli Fernández ha tornat a demanar aquest diumenge el traspàs de Rodalies durant la seva intervenció en l’acte inaugural del Global Public Transport Summit a l’Hospitalet de Llobregat. Fernández ha apuntat que l’executiu vol tenir “totes les eines per millorar la vida de la gent del país” i ha subratllat que això passa per “poder gestionar i executar les inversions, així com tirar endavant les infraestructures estratègiques que es consideri”. En el mateix acte ha participat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, Raquel Sánchez, que li ha respost que allò que cal és parlar de “millorar el servei” i que no es tracta d’una qüestió de “cedir o no competències”.

De fet, Sánchez ha recordat que “la xarxa d’infaestructures no es pot traspassar perquè forma part de la xarxa d’interès de l’Estat” i ha considerat que el més important és millorar el funcionament del servei. En aquest sentit, ha insistit que durant els darrers anys “s’ha invertit com mai” a Catalunya i ha lamentat que “en motiu de la campanya electoral, alguns partits facin soroll amb aquest tema”. “És una qüestió de millorar infraestructures, i això s’aconsegueix invertint i comprant trens”.

Publicitat

Fernández, però, ha manifestat una posició contrària i, en la línia de Foment, que el divendres passat va exigir a Renfe “el traspàs immediat de Rodalies”, ha assenyalat que es tracta d’una idea que compta amb un gran consens “a la societat catalana”.

Un primer tastet del congrés

El Global Public Transport Summit 2023, considerat el congrés més important del sector de la mobilitat al món, ha obert les seves portes aquest diumenge per acollir l’assemblea general i la cerimònia d’obertura del congrés. Demà es farà la inauguració oficial. L’esdeveniment està organitzat per la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) i compta amb la col·laboració diferents operadors de transport locals com TMB, FGC i Renfe.

El congrés té lloc al recinte Gran Via de Fira de Barcelona i està dedicat a la mobilitat sostenible. Es calcula que comptarà amb 2.500 participants i rebrà la visita de 15.000 visitants de països d’arreu del món que participaran en la trobada per conèixer les darreres tendències en matèria de transport urbà sostenible. Durant quatre dies l’esdeveniment combinarà sessions temàtiques i ponències, juntament amb una exposició que inclourà 335 estands on es podran conèixer les últimes innovacions, solucions i productes relacionats amb el transport públic i la mobilitat sostenible.

Et pot interessar  La Generalitat sanciona Renfe amb 900.000 euros per vulnerar els drets dels consumidors durant l’avaria de l'R2sud a Gavà

Tal com ha explicat el conseller de Territori, durant tota aquesta setmana “Barcelona i Catalunya” seran la capital mundial del transport públic, “l’eina més poderosa per fer front als principals reptes de la societat, com per exemple l’emergència climàtica”. Fernández també ha insistit en la importància de compartir solucions amb la resta d’agents del món, “al voltant de l’eficiència i bon funcionament d’aquest tipus de transport”.

De forma similar s’ha expressat Sánchez, que ha posat en valor que la cimera “situa Barcelona com una ciutat referent en mobilitat sostenible”. La ministra ha assegurat que durant els pròxims dies es parlaran de “molts temes” i que una bona part giraran al voltant de “propostes innovadores relacionades amb la digitalització”. “Hem pogut explicar les mesures que s’han adoptat des del govern d’Espanya, que posa al centre de les seves accions el foment del transport públic”, ha conclòs.

Colau vol deixar enrere “les infraestructures del segle passat”

Durant l’acte ha intervingut l’alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, que ha remarcat que la ciutat té clar que el transport públic és una de les seves prioritats. “Volem un transport sostenible i eficient”, però també ha admès que, en general, “anem tard”. “No es temps per ampliar infraestructures del segle passat”, ha insistit referint-se a l’aeroport, “s’ha d’apostar per formes públiques i sostenibles” si es vol deixar “un futur als nostres fills”.

Colau també ha dit que és un “orgull” que s’hagi triat Barcelona com la capital de la mobilitat sostenible. “Necessitem una mobilitat més eficient, que vagi acompanyada d’un model econòmic de futur, ens ho creiem i ha de ser l’aposta del nostre segle”, ha afegit. En declaracions posteriors, i preguntada per les declaracions de l’alcaldessa en funcions, la ministra del govern espanyol ha discrepat pel que fa a la seva opinió.

“Els aeroports no són infraestructures del segle passat, tenen un interès general, ens connecten, i el que hem de fer és que funcionin amb respecte pel que fa al seu entorn”, ha explicat. “Hem de confiar en les noves tecnologies”, ha afegit, opinant que el desenvolupament és compatible amb la preservació del medi.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut