Dilluns, 24 de gener de 2022 - Edició 1278
La República

Jordi Trapé, investigat pel tall a l’AP-7: “És un sentiment generalitzat sentir-se desemparat per Tsunami Democràtic”

“S’ha pervertit el lema ‘Sit and talk’ amb la taula de diàleg: no és el que es buscava amb les mobilitzacions”

Gerard Sesé 28/02/2020
Jordi Trapé, regidor Fem Manresa i investigat pel tall a l'AP-7

Jordi Trapé, activista independentista, militant de la CUP Manresa i regidor al consistori manresà per Fem
Manresa està imputat pel tall de 3 dies que va convocar Tsunami Democràtic a l’AP-7 al seu pas per la Jonquera. Ahir havia d’anar a declarar a la Caserna de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca però va anunciar a través de les xarxes socials que no hi assistiria i així ho va fer. Després d’aquest acte de desobediència civil, atén La República per explicar-se i analitzar la situació en la qual es troben els represaliats.

Vas ser identificat al tall de Tsunami a la Jonquera, què va passar?

Sí, em van identificar a mi i als altres que com jo també hem estat citats a declarar. Tant la Guardia Civil com els Mossos van fer controls al llarg de la carretera. Nosaltres vam haver de marxar per l’autopista en sentit contrari i allà ens anaven identificant. Hi havia fins a 6 o 7 identificacions fins que al final podries marxar.

Has decidit no anar a declarar, per què?

No hem de tenir cap mena de col·laboració amb les forces d’ocupació. Si volen que declari, que vinguin a buscar-me. És així de senzill.

I ara què et pot passar?

De moment és tracta d’una citació policial, no hem passat a l’etapa de la citació judicial. Quan no et presentes a declarar s’obre una finestra d’entre 15 dies i 3 mesos on existeixen múltiples possibilitats: pot no passar res, poden tornar-te a citar una segona vegada o amb prèvia autorització judicial o et poden venir a detenir per portar-te a declarar al jutjat més proper, en el meu cas al de Manresa.

També ets membre de la CUP i regidor, això et dóna certa cobertura?

Jo crec que sí i per desgràcia és així. El fet que seguim càrrecs electes ens dóna una visibilitat extra i precisament per això, com a càrrec electe, crec que hem de donar exemple i ser coherent amb les nostres idees polítiques. És per això que he decidit no anar a declarar.

Quines penes et poden caure i de què se t’acusa?

Ens han arribat a dir que poden arribar a ser 600 persones les investigades. Ens poden arribar a demanar, per la banda alta, entre 6 i 8 anys de presó per danys, desordres públics i delicte contra la seguretat viària.

Tots els identificats pel tall de l’AP-7 feu front comú?

Sí, quasi tots estem amb Alerta Solidària i a les 15 persones investigades de la comarca del Bages ens ajuda una organització amb assessorament legal i psicològic que es diu ‘Bages pels drets civils’.

Tsunami et dóna suport legal?

Tsunami està desaparegut des de la mobilització al Camp Nou, que no va ser un èxit, i no crec que tingui intenció a tornar en un curt període de temps.

I allò que van dir que donaven suport als encausats?

Sobre Tsunami tenim la mateixa informació que sap tothom: un últim missatge de suport als represaliats del dia 14 de Gener pel seu canal de Telegram.

Llavors, qui us ha donat suport econòmic?

En el cas de tots els represaliats de l’AP-7, durant una reunió amb Alerta Solidària, que és qui ens dóna l’assessorament legal, ens van explicar que les despeses van a càrrec de la Caixa de Resistència i que, per tant, no havíem de preocupar-nos per aquest tema.

Doncs sí que ha desaparegut totalment…

Ja hem vist com s’ha anat pervertint el lema de ‘Sit and Talk’, com per exemple amb el tuit de Gabriel Rufian. Aquesta taula de diàleg no és el que es buscava amb les mobilitzacions que convocava Tsunami, ni de bon tros.

Et refereixes a la Taula de Diàleg! Si realment ens vam mobilitzar per això, és per sentir-se enganyat…!

Ah, la taula de taules! Des del meu entorn ho veiem com un postureig pur. En aquestes trobades no hi haurà un contingut polític de fons, que és el realment important, ni es parlarà d’allò que reclama el 80% de la població catalana que és l’amnistia i l’autodeterminació.

Us sentiu abandonats per Tsunami?

Sí, però crec no només els que vam respondre a les seves crides o els que ara som represaliats sinó la immensa majora d’independentistes d’aquest país. És una organització que va engrescar moltíssim i que va ser un nexe d’unió entre independentistes que feia molta falta. És un sentiment generalitzat, actualment, sentir-se desemparat per aquesta organització. Tot i això, cal destacar que Tsunami està sota el setge de la justícia espanyola i és comprensible que actuï amb molta més precaució. Al cap i a la fi, tingui les sigles que tingui, necessitem reorganitzar-nos novament perquè el pròxim embat amb l’Estat pugui significar una estocada definitiva per fer caure el règim del 78.