Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

VÍDEO | Junts apel·la a l’esperit d’Arenys de Munt per refer la unitat independentista i acusa ERC de voler “deixar-ho estar”

Junts promet que els seus alcaldes es mantindran fidels al mandat de l’1-O

|

- Publicitat -

Junts per Catalunya ha reivindicat des d’Arenys de Munt el seu compromís amb la independència i ha assegurat que pensa garantir que el pròxim 28 de maig els seus alcaldes es mantindran fidels al mandat de l’1 d’octubre. La direcció de Junts ha apel·lat a l’esperit de la primera consulta sobre la independència —celebrada a Arenys de Munt— per refer la unitat de l’independentisme.

Publicitat

“Diumenge es pot premiar els que tenen la temptació de deixar estar la independència per d’aquí a no sé quants anys o que guanyem els de la persistència”, ha dit el secretari general del partit, Jordi Turull, en referència a ERC. A més, ha defensat que Junts ha optat per “confrontar” l’Estat espanyol, perquè “està disposat a trinxar drets i llibertats” en nom de la unitat d’Espanya.

L’exconseller Josep Rull apunta que part de l’estratègia passa perquè els partits facin “front comú” al Congrés i al Senat i perquè la Generalitat governi “amb sentit d’estat”. Entre les propostes desgranades per qui va ser conseller de Territori hi ha també la mobilització permanent, l’acció als tribunals internacionals per denunciar la vulneració de drets a l’estat espanyol, el reforçament del Consell de la República o engegar l’espai estratègic de partit i entitats independentistes. L’1-O, recorda Rull va ser possible perquè hi havia una “unitat extraordinària” i crida a “recosir” aquesta unitat com a pas fonamental per mantenir viu el procés d’independència.

“És com som més forts, no dividits”, ha afegit el president exiliat Carles Puigdemont, en un missatge a través d’un vídeo. Puigdemont de fet, apunta a la “fórmula” de la consulta d’Arenys de Munt com una de les claus de l’èxit de l’independentisme i recorda que els resultats de la desunió de les forces independentistes s’ha fet evident els darrers anys: “És indiscutible que separats anem pitjor”.

La força dels ajuntaments

En aquest caminar plegats, Junts reivindica la força dels ajuntaments com a “estructures d’estat” i situa Arenys de Munt com a quilòmetre zero del procés independentista. “És on va començar tot. Arenys de Munt serà sempre un referent perquè ens va obrir la porta a com fer les coses per guanyar”, afirma Puigdemont.

La consulta d’Arenys de 2009 va començar, recorda Laura Borràs, com una qüestió municipal, a partir de l’expertesa adquirida en l’organització d’una consulta popular sobre el futur de la riera del poble: “Per això és bo que en unes eleccions municipals parlem també d’independència”.

En aquest sentit, l’exconseller Quim Forn diu que és a través de la independència que els ajuntaments podran treballar “de manera solvent” per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Turull apunta que depenent de l’estat espanyol, els ajuntaments no poden tenir tots els recursos necessaris per fer més fàcil la vida de la gent.

Et pot interessar  Trias avisa que triarà ell i no Junts els pactes postelectorals: "Qui decideix és qui comanda aquestes eleccions"

Un Estat en contra

“Fa molts anys que tenim l’Estat en contra, ens espolia, ens enganya, ens manté en la indigència en matèria de transport ferroviari i ha intentat esclafar la llengua i trinxa drets i llibertats“, ha etzibat el secretari general de Junts. “No estem en una situació de normalitat”, afegeix.

En l’àmbit judicial, Turull defineix l’estat espanyol com el “Guantánamo” de la justícia europea i recorda que just aquest dimarts el Tribunal Europeu dels Drets Humans va demanar informació a l’Estat sobre el seu empresonament i la impossibilitat de ser investit com a president de la Generalitat, el 2018.

L’abandonament d’ERC

Junts també ha acusat ERC d’“arrossegar els peus” pel que fa a la independència. Puigdemont afirma que el que dona resultats és “mantenir la posició” i es posa a ell mateix com a exemple: “Estava escrit que ens havien d’extradir i els hem guanyat a totes les jurisdiccions”.

En aquest sentit, Puigdemont demana no refiar-se “dels que sembren el desànim i la desmobilització”. També la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, acusa els republicans de voler reivindicar “els drets d’autor” de l’1-O, en al·lusió a Junqueras, mentre ERC “necessita obviar la independència quan governa”.

És per això que el secretari general de Junts, Jordi Turull, demana suport als candidats del partit el 28-M, perquè la força dels ajuntaments faci “virar” la política de la Generalitat per la independència. “Vinga, sant tornem-hi”, ha exclamat Turull per cloure l’acte.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió