Dilluns, 8 de març de 2021 - Edició 956
La República

Una consultora especialitzada constata la manipulació de l’enquesta del CIS

Hauria inflat els resultats del PSC i ERC mentre que hauria rebaixat els de Junts

Redacció
Redacció 28/01/2021
Una mesa electoral a l'EOI Sant Gervasi, el 10 de novembre de 2019.

Redlines, una consultora especialista en campanyes electorals, dirigida per César Calderón, conclou que el CIS va inflar els resultats del PSC i ERC en la seva última enquesta sobre intenció de vot a les eleccions catalanes mentre que va rebaixar els de Junts. Així ho recull una informació del diari ‘Economía Digital’. El president del CIS José Félix Tezanos, hauria canviat el sistema utilitzat fins ara amb aquest propòsit. Amb els mètodes anteriors el PSC hauria aconseguit un 20,8% del vot —i no el 23,9% que Tezanos va estimar en el seu últim estudi— mentre que ERC hauria de conformar-se amb el 19,4% en comptes del 20,6% atorgat. Junts per Catalunya, en canvi, obtindria el 18,5% del vot —i no el 12,5% que el CIS va projectar-.

“Això és molt senzill d’explicar. El CIS de Tezanos ha canviat la cuina i ha sobrerepresentat el vot del PSC fins a disparar la seva victòria. Hi ha més dades que criden l’atenció, però aquest és un d’ells”, explica la consultora Redlines.

En realitat, no únicament el PSC es beneficia del mètode aplicat en aquesta última enquesta del CIS, sinó que també ho fan ERC (+1,2%), Comuns (+3%) i Vox (+0,8%). Mentre el CIS premia a PSC, ERC, Comuns i Vox, castiga la resta de formacions, en particular a Junts per Catalunya. També Ciutadans i PP surten perjudicats dels càlculs de Tezanos. Els populars d’Alejandro Fernández sofreixen, ni més ni menys, que un sorpasso a les mans de Vox quan el mètode que va emprar el CIS en 2017 indica el contrari.

La consultora Redlines sospita que hi ha hagut “mala praxi” en la realització d’aquest treball demoscòpic del CIS. “Tenim dubtes, per exemple, respecte a que s’hagi ofert la possibilitat de respondre l’enquesta en català, que és una variable important a l’hora d’estimar el vot independentista. La nostra opinió és que aquest vot està infrarepresentat”, diuen en la consultora.

La majoria de partits polítics va rebre amb enorme escepticisme les conclusions del CIS, ja que, entre altres coses, Tezanos va basar les seves estimacions en una taxa de participació molt alta (67%). La xifra resulta inversemblant per a la majoria de partits, ja que si alguna cosa provoca la pandèmia és espantar als electors de les urnes per por de contagiar-se en aglomeracions.