Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Set opcions independentistes el 14-F

Primàries i el FNC han aconseguit els avals, pendents de validar, mentre que el col·lectiu de represaliats i Unitat Primer d’Octubre no passen el tall

Gerard Gort 12/01/2021
Una parada del FNC recollint avals a Sabadell.

Set candidatures independentistes a les eleccions del 14-F. No en són poques però setmanes enrere semblava que en serien moltes més. ERC, la CUP i el PDeCAT, amb plens drets electorals, no ha fet falta que recollissin avals per poder concórrer als comicis. Sí que ho hagut de fer Junts, que va fer una demostració de força recollint-ne més de 52.000. La resta ho tenien més difícil i algunes iniciatives com la de l’Assemblea de Represaliats i Activistes que volia fer llistes no els ha aconseguit. Tampoc ha superat el tall la coalició electoral Unitat Primer d’Octubre que agrupava Força Catalunya, el Bloc Sobiranista Català i Somos Andaluces. De fet, fa només uns dies, Unitat Primer d’Octubre reclamava a la JEC que davant les mesures restrictives per la Covid-19 no es vulneressin els drets de participació política i es rebaixessin el número d’avals que feien falta o se suspenguessin les eleccions fins que la pandèmia permetés celebrar-les, incloent el ritme normal de recollida de signatures. Altres forces com Demòcrates i Solidaritat, que van aribar a plantejar-se fer llista en solitari, s’han integrat a Junts. Per poder concórrer a les eleccions calia aplegar com a mínim el 0,1% d’avals del cens electoral de cada demarcació.

Finalment, Primàries i el Front Nacional de Catalunya, han recollit avals fins al darrer moment i han anunciat que han aconseguit els necessaris a les quatre circumscripcions. Caldrà que la JEC validi aquests suports per certificar que poden presentar-se. El PNC de Marta Pascal, tot i que alguns es resisteixen a comptar-los com a independentistes per la seva ambigüitat, també ha aconseguit els avals a les quatre demarcacions i podrà ser al 14-F, si les eleccions s’acaben celebrant en aquesta data, cosa que es decidirà divendres.

Segons les enquestes només Junts, ERC i la CUP obtindran representació parlamentària però la suma dels vots dels que es quedaran fora poden ajudar a superar el 50%, un dels principals reptes de l’independentisme en aquestes eleccions.