Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Sabater demanarà “mesures de control i seguiment” dels punts pactats amb la CUP si arriba a un acord d’investidura

La candidada de la CUP demana un govern d’esquerres: “No n’hi ha prou que sigui independentista”

Redacció 08/02/2021
Dolors Sabater, cap de cartell per la CUP

La candidata de la CUP a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, ha alertat aquest dilluns que amb constituir un govern independentista després de les eleccions del 14-F “no n’hi ha prou”, perquè també ha de ser un executiu d’esquerres que permeti avançar cap a un model econòmic social. “Aspirem a tenir la màxima força i representació perquè no n’hi ha prou que sigui un govern independentista, sinó que ha de ser un govern que faci polítiques al servei de la gent”, ha defensat en una conferència de premsa que ha organitzat l’ACN. Així, ha erigit la CUP com l’única força política que actualment pot condicionar un govern que “actuï doblement per avançar democràticament cap a la independència i per avançar socialment cap a un model econòmic i social amb polítiques de sentit comú”.

També ha criticat que el Tribunal Constitucional “es dediqui a tombar tots els passos” que el Govern i el Parlament proposen per impulsar mesures socials, per la qual cosa considera que el marc autonòmic actual no permet avançar socialment i demanarà “mesures de control i seguiment” dels punts pactats amb la CUP si arriba a un acord d’investidura. Per a ella seria “un fracàs” repetir eleccions, però també “repetir el que ha passat aquests tres anys”

CRÍTIQUES A JUNTS i a ERC
Tot i que ha assegurat que hi ha consensos dins l’independentisme ha repartit retrets als dos partits que han governat. Per un cantó, la candidata de la CUP ha acusat la candidata de Junts, Laura Borràs, d'”enredar” l’electorat per haver promès la declaració unilateral d’independència (DUI) si l’independentisme arriba al 50% després del 14-F, i li ha demanat que detalli exactament com pretén efectuar-la i sostenir-la en el temps. Per a Sabater, la proposta de Borràs és una “solució màgica” sense fonament i ha apostat per planificar uns altres passos que permetin sostenir un futur embat i fer-lo vinculant, en les seves paraules.

D’altra banda, ha criticat que ERC “continuï fiant els avanços de l’independentisme en una taula de diàleg que no ha existit mai i que no ha reconegut el dret a l’autodeterminació ni ha defensat l’amnistia” per als presos de l’1-O i els líders independentistes que són a l’estranger.

ELS COMUNS I EL PSC
Mirant cap a una altra banda, Sabater ha remarcat que l’únic veto que la CUP posa de manera explícita és a un Govern que lideri el PSC, i ha lamentat que els comuns expressin la voluntat de pactar amb el candidat socialista, Salvador Illa, i renunciïn “absolutament a un projecte transformador”. Així, Sabater, que ha subratllat que les propostes polítiques dels comuns poden ser semblants o pròximes a les de la CUP en la qüestió social, ha retret als de Jéssica Albiach que posin aquestes propostes en mans d’un partit “ancorat per les oligarquies de l’Estat a la dreta”, en referència al PSC. Per la candidata, el vot dels comuns servirà per validar el PSC: “D’una banda volen diferenciar-se del PSC dient que són més progressistes, però ja els han entregat el seu vot”, ha afirmat.