Dijous, 21 de gener de 2021 - Edició 910
La República

Laura Borràs: “És una quimera pretendre avançar cap a la independència si pactes amb partits no independentistes”

Ho afirma en el seu llibre ‘Filla de l’1 d’octubre’ que es posa avui a la venda. Acusa els que parlen d’independentisme pragmàtic de resignar-se. Assegura que sempre prioritzarà la independència

Avatar
Agències 13/01/2021
Laura Borràs, el 25 de desembre 2020.

La presidenciable de Junts, Laura Borràs, acusa ERC de no prioritzar la independència i ha criticat que plantegin pactes amb partits que no persegueixen aquest objectiu, per la qual cosa ha demanat als republicans que aclareixin les seves preferències. Així ho manifesta en el llibre que ha publicat sota el títol de ‘Laura Borràs. Filla de l’1 d’octubre’ (Editorial Enciclopèdia), i que es posa avui a la venda. Hi fa un relat personal dels últims tres anys que ha viscut des que, a petició del president Carles Puigdemont, es va involucrar activament en política.

Per a Borràs, tot l’ocorregut des de 2017 li ha demostrat que no és el mateix votar un partit independentista que un altre, i creu que les eleccions ofereixen dues opcions: “Construcció o resignació, avançar o recular”. Després de defensar que l’esperit del 1-O hauria de ser el model a seguir per a tots els independentistes, adverteix que els que demanen “passar el dol del 1-O, aboquen a passar pàgina i a resignar-se a deixar la independència per a més endavant”, en al·lusió als republicans.

“Quan sento parlar de ‘independentisme pragmàtic’, em sona a independentisme resignat. I quan sento parlar d’independentisme realista, em pregunto si és realista dir que la millor manera d’aconseguir la independència és deixar-la aparcada uns quants anys”, sosté. Segons Borràs, JxCat prioritza la independència i, en conseqüència, un govern nítidament independentista, “que és molt diferent d’un govern amb independentistes que inclogui a altres formacions que no ho són”.

“És una quimera pretendre avançar cap a la independència si pactes amb partits no independentistes”, afegeix Borràs, que deixa clar que no governarà ni acceptarà vots de partits que van donar suport al 155 a Catalunya, com el PSC. Així, ha demanat a ERC que aclareixi la seva política de pactes si hi ha més d’una combinació possible, i tot això després de retreure’ls que elegeixin sempre al president del Govern, Pedro Sánchez, abans que a ella: “Qui no prioritza la unitat de l’independentisme és evident que no prioritza la independència. La nostra voluntat és sumar amb tots els partits independentistes, amb tothom que tingui la independència com a prioritat”.

Al seu parer, pactar amb partits no independentistes, per a formar Govern o per a donar estabilitat a l’Executiu central, “allunya” l’objectiu de la independència, i per això reivindica que un bon resultat de JxCat en les eleccions serà l’única manera d’assegurar que s’avança en aquest camí. “Com més clara sigui la victòria, més complicat ho tindrà ERC per a consolidar la seva estratègia de parar el procés per a ampliar la base, que només pot conduir en tot cas a ampliar la seva base, però no la de l’independentisme”, ha avisat.

També ha advertit que el preu de prioritzar l’eix ideològic d’esquerra-dreta “és desdibuixar la necessitat de la independència”, i que disminueixi el seu suport, encara que això pugui comportar més vots per a ERC. Sobre el Govern de PSOE i Unides Podemos, ha criticat que alguns ho facilitessin, en qualificar de pèssims els seus resultats, també en l’àmbit del conflicte català, i ha avisat: “Pactar-ho tot amb Sánchez sense obligar-lo a afrontar l’autodeterminació de Catalunya és concedir-li la coartada perquè Europa deixi de parar esment al conflicte”.

En relació a la causa oberta en el Tribunal Suprem que investiga la seva gestió al capdavant de la Institució dels Lletres Catalans (ILC) entre 2013 i 2017, assegura que “no hi ha causa, legalment parlant” i que no confia en l’Alt Tribunal. “Aquesta causa no hauria existit mai si jo no fos una ‘coneguda independentista’. He defensat i defensaré sempre la meva gestió al capdavant del ILC i, en particular, el treball fet amb els contractes que són objecte de la recerca”, assevera Borràs, que també lamenta l’actitud d’ERC i la CUP quan es va votar el seu suplicatori en el Congrés. En la seva opinió, la causa forma part del propòsit que té l’Estat contra Catalunya i creu que la justícia és l’última línia de defensa de la unitat territorial espanyola, amb el que hi ha magistrats que busquen “escapçar l’independentisme”.

Relacionats