Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

L’ajornament de les eleccions, també en mans de la justícia

El primer dels recursos, el d’un particular, s’ha de resoldre aquest dimarts mateix perquè demana mesures cautelaríssimes per suspendre l’ajornament de les eleccions. La resta, a principi de la setmana que ve a molt estirar

Redacció 19/01/2021
La sala de vistes del TSJC durant el judici contra el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, el passat mes de desembre.

La judicialització de la política està arribant a límits insospitats i insostenibles. No només la justícia posa i treu presidents de la Generalitat, envia mig Govern a l’exili i l’alte mig a la presó i decideix quines lleis aprovades pel Parlament són o no constitucionals sinó que la data de les eleccions també l’acabarà decidint el TSJC. L’ajornament de les eleccions previstes pel 14-F, acordat per una àmplia majoria dels partits, penja d’un fil. I l’última paraula la tindran els magistrats del TSJC, tribunal que ha de donar resposta a fins a sis recursos contra el decret que les ajorna signat pel vicepresident Pere Aragonès.

El primer dels recursos a resoldre és el de l’advocat Josep Asensio, que l’ha presentat a títol individual, i que demana mesures cautelaríssimes per suspendre l’ajornament de les eleccions. Denuncia incongruències amb l’excusa dels criteris sanitaris. I és el més urgent perquè demana com a mesura cautelar suspendre la data del 30 de maig i mantenir la del 14 de febrer fins que no es resolgui el fons de totes les impugnacions presentades. Aquesta s’hauria de resoldre aquest dimarts mateix.

La d’avui serà una primera decisió, però que no té perquè condicionar ni ser igual que la que es determini per a altres mesures cautelars o per a les resolucions finals.

Els altres recursos contra l’ajornament electoral que el TSJC té sobre la taula i que no demanen mesures cautelars trigaran més a resoldre’s. El tribunal donarà dos o tres dies a la Generalitat per explicar-se i presentar al·legacions. I després ja podrà resoldre. S’estima que a finals d’aquesta setmana o la setmana vinent.

Alguns experts apunten que és difícil que les impugnacions prosperin però ara mateix és tot un incertesa.

A més del recurs d’un particular també n’han presentat o ho faran en les pròximes hores Lliga Democràtica, Federalistes d’Esquerres, Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano. Tot i que el PSC ha dit que estava estudiant si també fer-ho molts li atribueixen part d’aquestes impugnacions que hauria fet mitjançant organitzacions afins. Altres apunten directament a instruccions de La Moncloa.

El TSJC també té sobre la taula un altre recurs, en aquest cas presentat pel PACMA, presentat abans. La formació animalista al·lega discriminació en la recollida d’avals tenint en compte la pandèmia. Finalment les patronals, que també havien dit que presentarien recursos, han renunciat a fer-ho, tot i que veuen la data del 30 de maig molt llunyana i voldrien que els comicis se celebrin abans.