Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

La JEC es renta les mans sobre els incompliments de Vox del protocol de campanya

Diu que són les juntes provincials les que han de pronunciar-se sobre si es permeten les comitives electorals i que el Govern té potestat per sancionar les possibles infraccions

Agències 11/02/2021
El president de Vox, Santiago Abascal, fent-se una foto amb una seguidora, en un acte electoral a la plaça Sant Joan de Lleida el 10 de febrer.
La Junta Electoral Central (JEC) ha evitat pronunciar-se i deixa en mans de les Juntes Electorals Provincials qualsevol decisió sobre l’incompliment per part de Vox del protocol de campanya del Govern, que estableix que no es pot passejar en comitiva per mercats ni permetre aglomeracions. Ho fa en resposta a una petició dels Mossos, que van preguntar a la Junta Electoral de Barcelona, i aquesta a la JEC, on havien de remetre les actes aixecades per la realització de comitives electorals itinerants.

Segons la JEC, “la decisió de prohibir o limitar aquest tipus de comitives electorals és competència de les Juntes Electorals Provincials”. “Per això, encara que el protocol específic per als actes de campanya a les eleccions al Parlament de la Generalitat consideri que aquestes comitives electorals itinerants no són adequades i s’han d’evitar, hauran de ser les Juntes Electorals Provincials les que prohibeixin o limitin aquests actes”.

En tot cas recorda que “la intenció de realitzar aquestes comitives electorals itinerants haurà de ser comunicada a aquestes Juntes Provincials en els termes establerts a la legislació reguladora del dret de reunió”.

La JEC deixa qualsevol decisió sobre altres sancions en mans de la Generalitat. “En la mesura que l’autoritat governativa manté les atribucions d’ordre públic, la potestat sancionadora per les possibles infraccions derivades d’aquests fets correspondrà al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya”.