Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

La CUP demana el vot per “frenar” l’entrada de VOX al parlament

Dolors Sabater presenta la CUP com “l’única candidatura que suma a la independència totes les sobiranies”

Agències 12/02/2021
Dolors Sabaté, cap de llista de la CUP

La candidata de la CUP a les eleccions del 14 de Febrer, Dolors Sabater, ha tancat la campanya demanant el vot per “frenar” l’entrada de VOX al parlament, partit amb el qual la formació anticapitalista s’estaria disputant diversos escons. En un acte celebrat dijous al vespre a la Plaça de Trafalgar de Badalona, Sabater ha carregat contra els partits amb els quals es disputaria més votants, Junts per Catalunya, Esquerra i En Comú Podem, i ha presentat la CUP com “l’única candidatura que suma a la independència totes les sobiranies”. El número dos de la candidatura, Carles Riera, ha demanat JxCat i ERC si “continuaran mercadejant amb el territori i els serveis públics posant-los en mans de les empreses de l’IBEX-35”.

Sabater, que ha celebrat tancar la campanya a la seva ciutat, d’on va ser alcaldessa entre 2015 i 2018, ha explicat que l’objectiu de la CUP és “posar les bases per uns països catalans que siguin lliures socialment i nacionalment”. En una crítica a altres partits independentistes, Sabater ha assegurat que la CUP “sap que no serà fàcil”. “No enganyem a ningú, no portem fórmules màgiques, la màgia és la mobilització”, ha dit Sabater.

Una de les crítiques més dures ha anat dirigida a JxCat, que Sabater ha acusat d’”omplir-se la boca” amb la DUI i la “vareta màgica d’aixecar la independència”, però en canvi “no es retira” de les causes contra manifestants en què la Generalitat està personada. Sabater també ha aplicat JxCat d’utilitzar la ‘llei mordaça’ des de la conselleria d’Interior i de “perseguir l’independentisme” i “persones que s’oposen als desnonaments”. Riera, al seu torn, ha interpel·lat JxCat per demanar-los si “continuaran enviant la BRIMO per reprimir-nos”.

Sabater també ha carregat contra els comuns, acusant-los de deixar orfes els “sobiranistes rupturistes” a Catalunya. Riera ha anat més enllà titllant-los de “crossa progressista del règim” i demanant si “seguiran sent la comparsa del 155 i del Tribunal Constitucional”, o si es posaran al costat “dels grans consensos d’aquest país: autodeterminació, amnistia i drets socials”. Riera ha interpel·lat Esquerra preguntant “si seguirà de genolls davant del PSOE a canvi de molles”.

L’acte també ha comptat amb la participació dels caps de llista de la CUP per Tarragona i Lleida, Laia Estrada i Pau Jubillà, així com la número dos per Girona, Montserrat Vinyets. Estrada i Jubillà han repassat alguna de les propostes estrella del programa electoral, com reduir la setmana laboral a 32 hores i pujar el salari mínim interprofessional a 1.200 euros. Estrada ha reclamat la creació d’una banca pública per “posar l’economia al servei del poble”, i en matèria d’habitatge ha demanat aturar desnonaments, fixar un topall pels lloguers del 30% de la renda familiar, i ampliar el parc públic d’habitatge al 30% del total.