Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

El Síndic de Greuges rebutja voluntaris a les meses i demana allargar el termini del vot per correu

Rafael Ribó remarca que la LOREG no ho preveu i deixa clar que s’han d’elegir de manera aleatòria

Agències 04/02/2021
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, euna foto d'arxiu.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha defensat que els membres de les meses electorals del 14-F no poden ser voluntaris i s’han d’escollir de manera aleatòria. En una roda de premsa telemàtica, Ribó ha argumentat que la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) no preveu voluntaris i ha afegit que és necessari donar “garantia jurídica”. D’altra banda, ha demanat que s’ampliï al màxim possible el termini per sol·licitar el vot per correu, que acaba demà divendres al migdia. Segons Ribó, s’ha de garantir el dret a vot no presencial per a les persones contagiades de covid-19 i els seus contactes estrets. I ha recordat que en eleccions espanyoles s’ha permès que determinats col·lectius votessin fins a la vigília de la jornada electoral.

Ribó ha posat de manifest els riscos per a la salut pública que suposa el vot presencial de persones contagiades i, en aquest context, ha insistit que cal explorar “qualsevol via” per aconseguir ampliar el vot per correu. Amb la situació actual, es permet que les persones que l’hagin sol·licitat dins del termini, que acaba el 5 de febrer, puguin votar fins dos dies abans del 14-F.

Sense concretar, Ribó ha afegit que es pot allargar el termini per sol·licitar el vot postal fins a una data més propera a la jornada electoral. Tot i així, ha admès que “ningú pot prohibir anar a votar a ningú” i que s’ha de recomanar “fortament” que les persones contagiades i contactes estrets no vagin a votar presencialment als col·legis electorals i alhora garantir el seu dret a vot. I l’única manera de garantir-ho ara, segons ha afegit, és el vot per correu.

Pel que fa a les meses electorals, el síndic ha alertat que algun ajuntament ha notificat persones suplents quan aquestes no estaven en llistes oficials. I ha avisat que aquesta pràctica “no és conforme a la legalitat i no genera seguretat jurídica”.

Després que des de la Junta Electoral de Barcelona hagi dit que estudia incorporar voluntaris a les meses electorals davant les dificultats per constituir-les tenint en comte l’allau d’al·legacions, Ribó ha assegurat que això no és possible. Argumenta que la LOREG marca un criteri “aleatori i objectiu” per escollir els membres de les meses.

El síndic entén que les persones a qui s’han rebutjat les al·legacions, basades en causes de salut greus i objectives, tenen dret a recórrer de manera “ràpida i eficaç” davant la jurisdicció ordinària. I ha explicat que des del Síndic de Greuges s’està donant assessorament a les persones que s’hi adrecen per aquest motiu.

Ribó ha avançat que la comissió d’experts sobre la garantia del dret de sufragi actiu farà un informe de balanç amb propostes per “aprofitar amb positiu totes aquestes lliçons”, en referència a celebrar unes eleccions en plena pandèmia. I ha lamentat que no s’hagin pogut implementar mesures que proposaven com ampliar la jornada electoral a dos dies. En aquest sentit, ha criticat que no s’hagin fet les modificacions necessàries a la LOREG tot assenyalant que s’han fet reformes més importants en menys temps.