Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Govern concedeix el tercer grau als presos polítics, decisió que la fiscalia pot recórrer

A excepció de Forcadell podran sortir tots aquest cap de setmana i podran fer campanya pel 14-F

Avatar
Agències 28/01/2021
Els presos independentistes abans d'entrar a Lledoners el 28 de juliol del 2020.

La Generalitat concedeix el tercer grau als set presos presos polítics de Lledoners, també a Dolors Bassa, i encara està pendent que es resolgui el tràmit pel que fa a Carme Forcadell. d’Aquesta manera Junqueras, Turull, Romeva, Bassa, Forn, Rull, Cuixart i Sànchez podran passar aquest cap de setmana a casa i participar en la campanya electoral. De dilluns a dijous només aniran a la presó a dormir. Segons ha avcançat TV3 el Departament de Justícia ha validat la proposta de tercer grau feta per les juntes de tractament de les presons. Entre els arguments que ho justifiquen: el fet que d’aquí a pocs dies tots els presos hauran superat una quarta part de la condemna i que han passat sis mesos des del primer cop que van assolir el regim de semillibertat, que va tombar el Tribunal Suprem.

En el cas de Carme Forcadell el procediment ha anat més lent i es resoldrà en els propers dies. Es dona la circumstància que la presó de dones de Wad-Ras, on es troba, està confinada per l’aparició d’un brot de Covid. Dilluns totes les internes d’aquesta presó hauran superat la quarantentena.

Ara caldrà veure si la Fiscalia presenta recurs a aquesta decisió, que podria tornar a acabar en mans del Suprem. És la segona vegada que els líders independentistes obtenen el tercer grau penitenciari. Al desembre el Supremo va tombar-lo en considerar que era “prematur”. Això va fer que Forcadell i Bassa, que llavors mantenien el tercer grau i anaven a la presó a dormir quatre dies a la setmana, tornessin a Wad Ras i Puig de les Basses, respectivament.

En canvi, en el cas dels homes, a petició de la Fiscalia, la fiscalia ja els havia suspès el tercer grau a finals de juliol.