Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Zapatero impedeix l’ús excepcional del català al Parlament Europeu en el balanç de la presidència espanyola de la UE

Els eurodiputats catalans han llançat dures crítiques contra José Luis Rodriguez Zapatero durant el balanç del semestre de presidència espanyola de la UE. Ramon Tremosa, representant de CiU, ha acusat al president espanyol de compartir la solució final pel català, mentre que Oriol Junqueras, eurodiputat d’Esquerra, ha declarat que Zapatero i el seu govern són ‘un excel·lent recurs didàctic’ per desitjar que Catalunya vulgui ser un estat dins la Unió Europea. Per la seva banda, l’eurodiputat d’Iniciativa, Raül Romeva, ha asseverat que la presidència espanyola de la UE ha fallat, ja que ha apostat per una Europa dels estats i no dels pobles. Romeva ha declarat també que ‘Catalunya se sent profundament decebuda’ i es pregunta quin paper té dins Europa.

Redacció
Redacció 07/07/2010
Oriol Junqueras, en una imatge de la seva primera etada d'europarlamentari

Un suspens. Aquesta és la nota que els eurodiputats catalans li han posat avui a la presidència espanyola de la UE durant els darrers sis mesos. Les crítiques fetes contra Zapatero han estat nombroses i molt dures. L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha assegurat que el president espanyol no té lideratge i l’ha acusat de compartir una solució final pel català ja que Zapatero ha desestimat la petició de l’eurodiputat de CiU d’utilitzar el català en el ple.

L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, ha declarat que el model de Zapatero ha fracassat, i que ell i el seu govern constitueix ‘un excel•lent recurs didàctic’ per desitjar que Catalunya vulgui ser un estat dins la Unió Europea. En aquest sentit ha parlat també el representant d’Iniciativa, Raül Romeva, que ha afirmat que després de la sentència de l’Estatut molts europeistes catalans ‘estem replantejant quin és el nostre paper a Europa’.

Junqueras ha preguntat a Zapatero en quin document ha establert la prioritat de l’Eix Mediterrani l’ha acusat de manca de compromís amb els interessos de Catalunya. Romeva per la seva banda, ha dit que el president espanyol els ha fallat, ja que l’Europa que ell ha promogut és la dels estats i no la dels pobles. L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, s’ha mostrat molt crític amb la gestió econòmica del president socialista i ha declarat que el govern espanyol ‘s’ha vist forçat a canviar la seva política autàrquica anticrisi’.