Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Zapatero busca el suport d’Esquerra a Madrid

Davant del nou escenari polític que han conformat els resultats electorals al País Basc i Galícia, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ha apostat per tirar endavant ‘un projecte progressista d’extensions dels drets, polítiques socials i suport a l’ocupació’ i ha assegurat que al Congrés hi ha ‘grups suficients per arribar a acords’. En aquest sentit, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Joan Ridao, ha instat Zapatero a complir l’Estatut i aprovar el nou model de finançament perquè sinó no hi haurà ‘salvavides’. Ridao creu que Zapatero pot ser el president ‘que va començar millor i acabarà pitjor’. Convergència i Unió (CiU) ja va advertir que si els socialistes deixaven el PNB fora del Govern no els donarien suport a Madrid.

Redacció
Redacció 18/03/2009

El president espanyol ha manifestat la seva màxima voluntat de diàleg per arribar a acords però també ha recordat que té 169 diputats que representen 11 milions de ciutadans. ‘Com en les velles polítiques de pirates, està vostè a l’extrem del tauló on l’assetgen amb una punxa i a punt de caure al mar, ple de taurons’, ha explicat Ridao gràficament per il·lustrar la situació del govern espanyol al a cambra baixa.

El republicà ha qualificat la legislatura anterior com de ‘terra cremada’ i ‘de política del sí a tot per acabar incomplint sistemàticament’. En conseqüència, considera lògica la desconfiança però ha llançat un missatge a Zapatero: Si a l’inici de la legislatura, ‘Catalunya era el problema, ara pot ser la solució’. Per això li ha demanat que compleixi l’Estatut i aprovi d’una vegada el nou model de finançament.

Zapatero ha demanat ‘moderació’ en l’anàlisi, perquè segons Zapatero, la situació parlamentària actual és fruit de les passades eleccions en les que els socialistes van guanyar la majoria. ‘Situïs en el projecte polític, si és progressista i defensa com ho ha defensat l’Espanya plural, hi ha possibilitats d’enteniment’, ha afirmat Zapatero.