Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Vic obre el camí cap a la independència

El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns la creació d’una associació d’ens locals amb l’objectiu de defensar l’assoliment dels drets nacionals de Catalunya i promoure l’exercici del dret a decidir. La iniciativa ha estat aprovada per 14 vots a favor (CiU, ERC, ICV, SI i la CUP), l’abstenció del PSC i els vots en contra de PxC. Segons ha explicat l’alcalde del municipi, Josep Maria Vila d’Abadal, l’ajuntament impulsa aquest projecte perquè un cop constituïda la societat ‘el consistori treballarà perquè el poble català pugui ser independent algun dia’. Vila d’Abadal ha avançat que altres municipis ja s’han interessant per la proposta i que les adhesions ‘s’aniran fent públiques aviat’.

Redacció
Redacció 12/09/2011
La proposta, impulsada per l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, pretén crear una associació d’ens locals que treballin per aconseguir la ‘sobirania plena del país’. Segons ha explicat Vila d’Abadal, ‘mai cap institució ha treballat directament per la independència’ i es treballarà ‘dins de la legalitat perquè el poble català pugui manifestar lliurement el seu futur’. 
 
Per la seva banda, Joan López, segon tinent d’alcalde (ERC), ha explicat que Vic pren la iniciativa en aquest aspecte ‘de la mateixa manera que va prendre la iniciativa en la creació de la primera entitat municipalista, l’Associació Catalana de Municipis. Segons López Catalunya es troba en una segona transició que ha d’anar ‘de la democràcia a la plena sobirania’. López ha explicat que fins a dia d’avui l’alcalde ‘ha tingut moltes manifestacions d’adhesió que s’aniran fent públiques aquests dies’ i, per tant, ‘no és un caprici’. 
 
El PSC ha decidit abstenir-se en la seva votació perquè, segons ha explicat el seu regidor, Jacint Raurell, la prioritat de l’Ajuntament en aquests moments és ‘la cohesió social i mantenir i lluitar pels aspectes socials i econòmics’ i aqueta proposta ‘no acaba de tenir aquest encaix’. A més, Raurell ha retret a CiU que aquesta iniciativa té un aspecte ‘instrumental’ i que ‘no es trobava dins del programa de govern dels convergents’.
 
Els cinc regidors de PxC de l’Ajuntament de Vic han votat en contra de la proposta. El líder del partit, Josep Anglada, ha defensat que en un país democràtic ‘no tothom vol la mateixa Catalunya’ i ha afirmat que PxC ‘està a favor de l’autogovern però no volem fer demagògia’. Anglada ha dit que ‘respecta’ la proposta però que serà un ‘brindis al sol perquè no arribarà a cap port’.