Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Veïns d’Horta Guinardó comencen a netejar els carrers de xapes franquistes

Un grup de veïns del districte d'Horta i Guinardó s'han unit en forma de milícia per netejar de simbologia franquista els seus barris. Ben organitzats, carregats amb una escala, estenalles, tornavisos i motxilles, han fet una primera ronda. En dues hores de travessia, bàsicament pels carrers dels voltants de l'Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, han localitzat fins a 12 plaques. Avisen que això només ha fet que començar.

Redacció
Redacció 28/05/2016
Una vegada més, el govern d'Ada Colau s'ha mostrat inoperant sobre un tema que ja fa temps que és actualitat: la simbologia franquista que es troba repartida pels carrers de Barcelona. Davant de la falta d'acció institucional, un grup de veïns, cansats de veure als seus carrers i places simbologia franquista, s'han organitzat per a retirar les plaques amb el logo de les fletxes falangistes i del Ministerio de la Vivienda franquista.
 
El grup, ben organitzat, portava els estris necessaris per a desfer-se de les xapes. A més, una altra milícia prèvia, via grup de WhatsApp comú, havia indicat les localitzacions de les paques i les havien marcat al Google maps. Es tractava, doncs, d'anar seguint les coordenades a un dels barris on hi ha més baixades i pujades de Barcelona.
 
L'objectiu de l'escamot per a la primera nit era aconseguir-ne mínim 10. Finalment, han estat fins a 12 les plaques retirades. El procediment era senzill tot i que s'havia de dur a terme amb cura: és fàcil cridar l'atenció a plena nit pujat a una escala i amb un tornavís fer palanca per arrencar les xapes.
 
Alguns dels participants equiparaven l'arrancada amb un “orgasme” i d'altres s'animaven quan una de les plaques costava de treure amb crits de “imagina't que li estàs fotent garrotades al caudillo”.
 
Edats diverses i ideologies diverses s'han unit aquesta nit, amb bon rollo i camaraderia, per iniciar una tasca que pot durar dies. O millor dit, nits.
 
directe!cat, que ha tingut accés a les fotos, ha volgut preguntar als intrèpids veïns sobre què esperaven quan es publiqués aquesta notícia. No s'ho han pensat dues vegades a l'hora de contestar: “si es crea un precedent i els ciutadans s'organitzen per anar retirant les plaques, ens sentirem més que orgullosos. Si no, nosaltres seguirem.”