Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Unió Mallorquina es refunda amb el nom de Convergència després dels darrers casos de corrupció

Unió Mallorquina canviarà de nom i passarà a dir-se Convergència per les Illes Balears. Així ho han decidit el 90% de militants de la formació després que hagi esclatat un nou cas de corrupció, l’operació Picnic, en el qual ja s’ha imputat a 12 persones del partit per presumptes malversacions de fons municipals que ja està investigant la Justícia a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció. Malgrat la majoria de suports que ha rebut el canvi de sigles, el president de la formació, Josep Melià, ha alertat del perill que suposa prescindir de la marca UM a tres mesos dels comicis municipals. Per la seva banda, tal com informa el diari de Balears,  el jutge Francisco Pérez ha pres declaració aquest dilluns a tres alts càrrecs de la formació a Palma com són l’exconseller d’Esports i Joventut, Mateu Cañellas, Cristina Cerdó, exregidora de Medi Ambient del consistori de la capital balear i la seva mà dreta a l’Ajuntament, Paula Cortés. Els tres imputats ocupaven, en aquest ordre, els llocs segon, tercer i quart de la llista amb què la formació es va presentar a les últimes eleccions municipals a la capital balear, una candidatura que va encapçalar Miquel Nadal, exregidor i exconseller de Turisme imputat en els casos Voltor i Maquillatge.

Redacció
Redacció 28/02/2011

El nombre d’imputats en l”operació Picnic’ ha sacsejat Unió Mallorquina, que canviarà de nom. Aquesta ha estat la decisió del 90% de militants de la formació, que pretenen un canvi de sigles malgrat els recels del seu president ,Josep Melià, que ha alertat del perill d’un canvi de nom a tres mesos dels comicis municipals. En relació al nou nom de la formació, no hi ha encara cap opció definitiva, encara que el concepte de ‘Convergència’ agrada a una part del partit.  La creació d’unes noves sigles que substitueixin UM ha vingut motivat pel nombre d’imputacions en el cas de presumptes malversacions de fons municipals en benefici del partit, que ja s’eleven fins a 12. Així, el jutge instructor del cas, Francisco Pérez, ha pres declaració aquest dilluns a tres alts càrrecs de la formació a Palma, Mateu Cañellas, Cristina Cedró i Paula Cortés, que van concórrer en el segon, tercer i quart lloc en les llistes de la formació en els darrers comicis municipals juntament amb Miquel Nadal, exconseller de Turisme i també imputat en els casos Voltor i Maquillatge.

Des de l’any 2007, Unió Mallorquina ha tingut diverses responsabilitats de govern en les administracions de l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca o el Govern Balear, d’on el PSOE i el Bloc van decidir fer-los sortir del pacte governamental per la successió de casos de presumpta corrupció que afectaven aquest partit. En l”operació Picnic’ s’investiga una trama que presumptivament contractava a través d’organismes de l’Ajuntament de Palma a persones que realment treballaven per a UM.

‘Impossible pactar amb UM’
Els casos de corrupció que assoten Unió Mallorquina ja han fet aparèixer veus que tanquen les portes a possibles pactes. Així ho ha assegurat el dirigent del Bloc i candidat de PSM-IV a l’Ajuntament de Palma, Antoni Verger, que ha reconegut que ara ‘es fa impossible pensar que es pugui pactar amb UM’ ja que el partit ha d’actuar per netejar la seva imatge. Així, Verger ha demanat que, a més del canvi de nom, UM es comprometi a tornar els diners que es confirmi que ha pres.