Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Unes 2.000 persones es manifesten a Lleida defensant la no conversió del Roser en un parador

|

- Publicitat -

La marxa, que ha sortit quan passaven uns minuts de les set de la tarda de la plaça de la Sardana de la Seu Vella, ha transcorregut sense cap incidència remarcable i no han intervingut en cap moment les forces policials que tampoc s’han deixat veure massa entre els manifestants. Prèviament, des de les cinc de la tarda, uns quants centenars de persones ja estaven congregats a la mateixa plaça on ha tingut lloc una exhibició de cultura popular dels països catalans, amb grups de geganters, bastoners i acordionistes, entre d’altres.

Un dels moments més remarcables de la manifestació ha estat quan s’ha passat per davant l’edifici del Roser, on una jove vestida de pubilla i un nen petit vestit de catalanet han fet un a ofrena floral a la porta. En aquest sentit, els manifestants han cridat en diverses ocasions consignes com ‘el Roser no es ven’ o ‘qui ven el Roser és un botifler’ en al·lusió a l’antic govern tripartit de la Paeria que va ser qui va aprovar la conversió de l’edifici en un Parador Nacional.

Publicitat

En aquest sentit, també s’han pogut sentir consignes reclamant la independència i el socialisme dels països catalans, ‘hispanitat és genocidi’, ‘fora les forces d’ocupació’ o ‘jo també cremo la bandera espanyola’. A més, en alguns moments puntuals, s’han cremat unes tres fotografies del rei Joan Carles.

Així mateix, quan la marxa passava per l’avinguda de Blondel, a l’alçada de la Paeria, el mateix grup de manifestants que anava tapat per no ser reconeguts han estès una bandera espanyola com si fos una catifa que conduïa a la porta de l’edifici. Llavors una jove ha dipositat simbòlicament un ram de roses negres i pansides per protestar també d’aquesta manera contra la decisió de la Paeria de convertir el Roser en un Parador.

Tot seguit, els manifestants s’han dirigit fins a la plaça de Sant Joan, on hi havia un escenari de grans dimensions que ha servit perquè el portaveu de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Lleida, Ramon Usall, entre d’altres, iniciés el repertori de discursos polítics.

Després d’aquest acte polític estava prevista diverses actuacions musicals amb el cantautor valencià Feliu Ventura, l’herència dels desapareguts Brams, Aramateix, i el grup local Skalivada.

En declaracions als mitjans de comunicació, un dels portaveus de l’organització dels actes, Ferran Dalmau, ha volgut remarcar que aquests s’han portat a terme partint de la base que el 12 d’octubre de 1707 les tropes borbòniques van portar a terme una ‘matança’ a l’edifici del Roser i va començar així el setge a la ciutat que va acabar amb la caiguda de Lleida a mitjan de novembre.

Per aquest motiu, Dalmau ha recordat que el Roser no s’hauria de convertir en un ‘hotel elitista’ tenint en compte els fets ocorreguts que el converteixen en una mena de Fossar de les Moreres a la lleidatana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut