Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Una riuada de gent es manifesta a Amposta

Milers de persones -8.000, segons la Policia Local d’Amposta, i 30.000, segons l’organització- han participat aquest diumenge a Amposta en la manifestació contrària al transvasament d’aigua de l’Ebre a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’autoproclamada ‘Catalunya enganyada’ pel seu propi Govern, però també molta gent provinent de l’Aragó i altres punts de l’Estat, ha fet visible de forma multitudinària el seu rebuig a l”estafa’ de la interconnexió de xarxes i ha demanat dimissions. Des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), organitzadora de la marxa, s’ha explicat que ara portaran la lluita a Barcelona i començaran accions jurídiques contra la canonada que ha de transportar l’aigua.

Redacció
Redacció 19/05/2008

El moviment antitransvasista necessitava mostrar el suport popular del que gaudeix i aquest diumenge ho ha aconseguit. La resposta ciutadana ha estat tan nombrosa que una hora i mitja després de l’inici de la manifestació, la cua de la marxa encara no havia pogut començar a avançar pels carrers d’Amposta. I a banda dels milers de persones que hi han participat, finalment han estat 246 les entitats que s’han adherit a l’acte de protesta. ‘Es pensaven que estàvem adormits?, s’ha preguntat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, el qual ha apuntat que un ‘govern normal’ entendria el missatge enviat per la ciutadania i aturaria el transvasament.

I és que de missatges n’hi ha hagut molts i cap d’ells favorable al Govern. Els escrits a les pancartes parlaven de ‘Tripartit traïdor, volem la dimissió’; ‘Especuladors, deixeu l’Ebre tranquil’ o ‘Riu mort, Delta perdut, Catalunya sense sud’, entre molts d’altres amb el ‘No al transvasament’ com a missatge de fons.

La procedència dels manifestants també ha mostrat les complicitats territorials que té el moviment antitransvasista perquè a banda d’una majoria de manifestants ebrencs, també n’hi ha hagut molts altres de tots els territoris de Catalunya, així com de l’Aragó, el País Valencià, Madrid i Andalusia. Els que algú ha anomenat ‘germans d’aigua’ s’han manifestat conjuntament com fa anys que no es produïa.

Els arguments que dóna l’organització per fer entendre aquest aixecament es basen en què consideren que els integrants del Govern els van enganyar quan van firmar compromisos renegant de qualsevol transvasament i que ara enganyen el conjunt de la ciutadania catalana quan ‘exageren’ i ‘sobredimensionen’ una sequera que creuen que estan manipulant políticament per obtenir el control de l’aigua de l’Ebre i portar a terme obres milionàries.

Des de la plataforma s’ha apuntat que si el territori perd part del seu principal valor, com és l’Ebre, per afavorir el ‘desenvolupament insostenible’ de l’àrea de Barcelona, això només significarà un major desequilibri territorial amb un gran nucli central i una zona perifèrica sense recursos, valors naturals, ni futur. Manolo Tomàs ha dit que creuen que cada vegada s’està entenent més el seu missatge fora de les fronteres ebrenques i que, per seguir treballant aquesta via, a partir d’ara dedicaran una especial atenció a transportar la seva lluita a les comarques barcelonines.

A més, Tomàs ha demanat la col·laboració de col·lectius i administracions, i ha puntualitzat que no volen la dels partits polítics, per intentar aturar la construcció de la canonada que ha de transvasar l’aigua a Barcelona. Ha comentat que a partir de la pròxima setmana començaran una batalla jurídica que ha d’impedir la seva existència.