Malgrat que la Junta Electoral Central va rebutjar la petició de la Generalitat per fer a la Val d’Aran una prova pilot de vot secret per a invidents amb el sistema que ja aplica Suècia, Neus Salvà, presidenta de l’ACIC, i el seu marit, Joan Eras, han demostrat la simplicitat del sistema per possibilitar el vot secret per als invidents.
Ells mateixos han elaborat les etiquetes en braille que identificaven els sobres que contenien cadascuna de les candidatures. Una vegada escollida l’opció, han col·locat en un sobre oficial la papereta escollida i han votat, sense que ningú sabés ni pogués saber quina havia estat la seva opció.
A més, Salvà i Eras han demanat a les taules on han votat que fessin constar en acta la seva protesta per la impossibilitat d’exercir el seu dret a vot en secret.
A Neus Salvà i Joan Eras els han acompanyat una trentena d’invidents membres de l’associació, que han desplegat una pancarta a la porta del col·legi electoral de l’Espai de Gent Gran del carrer Rosselló amb la inscripció ‘Una vegada més sense vot secret. Rubalcaba promet garantir-lo a les eleccions generals. Serà veritat?’.
En aquest sentit, el vicepresident d’ACIC i impulsor de la plataforma ‘Vot accessible’, José Ángel Carrey, s’ha mostrat “il·lusionat” de cara a aconseguir que en les pròximes eleccions es pugui “implantar el mètode suec a tot el país com a sistema que garanteix el vot secret dels invidents”, com va prometre el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba.
La petició, que han realitzat simultàniament col·lectius d’invidents a diverses ciutats catalanes, és ja una reivindicació històrica, de la qual es podrien beneficiar fins a 3.000 persones a Catalunya.
L’ONCE també ho demana
Per la seva banda, el director del servei bibliogràfic de l’ONCE, Francisco Javier Maldonado, també ha reclamat paperetes identificades amb braille i, més a llarg termini, el vot electrònic, per evitar la falta d’autonomia de les persones invidents.