Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Un trencaclosques de 600 milions de peces ara en mans d’un robot

|

- Publicitat -

Un petit preàmbul: finals de la guerra freda, dues Alemanyes. La que formava part del bloc de la URSS era la República Democràtica Alemanya (RDA) i aquesta comptava amb un dels serveis policials de seguretat i d’espionatge més potents del món, l’Stasi, (abreviatura de l’alemany Ministerium für Staatssicherheit, Ministeri per a la Seguretat de l’Estat). El 1989, amb la caiguda de la URSS, els funcionaris de l’Stasi van rebre l’ordre de destruir els seus arxius triturant-los i després cremant-los. Els arxius eren tan nombrosos que les màquines trituradores van deixar de funcionar i els agents no van tenir més remei que trencar els documents a mà. Posteriorment, un problema de transport va impedir que els 45 milions de folis de paper A4 arribessin a cremar-se.

Publicitat

Des del 1991 un equip de 30 persones està efectuant la penosa tasca de reconstruir aquests documents, que van revelant a poc a poc informació sobre les activitats de l’Stasi i els seus col·laboradors. En aquests divuit anys aquest equip ha reconstruït el contingut de 350 saques, però considerant que queden unes altres 16.000, completar aquesta tasca a mà duria entre 400 i 800 anys més de feina.

Però l’Institut Fraunhofer de Plantes de Producció i Tecnologia de Construcció (IPK) ha ideat un robot que podria reduir aquest període de temps de forma considerable: l’I-Puzzler, la màquina de reconeixement de patrons més avançada del món, es va finalitzar el 2003 i ara el govern ha concedit fons per a un projecte pilot que pretén reconstruir el contingut de 44 saques. “La reconstrucció virtual d’aquest trencaclosques segueix la mateixa lògica que la reconstrucció manual”, va explicar el Dr.Bertram Nickolay, cap de departament de l’IPK. Les persones que s’han dedicat fins ara a reconstruir els documents s’han valgut d’una sèrie de factors d’identificació per a determinar si cada parell de fragments es corresponen entre si, per exemple la forma, el color i la lletra. Aquest nou sistema consisteix a escanejar primer per totes dues cares els fragments de paper i, a continuació, l’I-Puzzler avalua els diferents atributs dels fragments per a reduir els paràmetres de recerca.

L’eficàcia d’aquest robot ja ha quedat demostrada en altres ocasions, amb treballs, això sí, més senzills: per exemple, va ajudar a arqueòlegs xinesos a reconstruir figures fetes miques del Guerrers de Terracota (alguns d’ells exposats al Fòrum de les Cultures). També l’I-Puzzler va ajudar a resoldre un cas de frau fiscal multinacional i va reconstruir centenars de milers de bitllets bancaris triturats per una mare que volia evitar que la seva filla, de qui s’havia distanciat, reclamés la seva herència.

Amb els èxits a la mà, els científics responsables de la creació ja tenen llista d’espera de països que surten d’alguna dictadura i d’expaïsos del bloc de l’est. Es creu fermament que quan surti a la venda serà molt sol·licitat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió