Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Un professor alemany desmunta el 155: no és equiparable a l’article 37 de la Constitució alemanya

Redacció | Els unionistes van intentar a la desesperada equiparar l'article 155 de la Constitució amb altres preceptes de democràcies europees. En aquest sentit, van comparar-lo amb l'article 37 de la Constitució alemanya per tal de justificar la seva aplicació a Catalunya. Diversos experts de dret constitucional van qüestionar l'intent. Ara, un professor de la Universitat de Frankfurt desmunta les suposades similituds entre aquests dos articles i denúncia les irregularitats de la seva aplicació.

Redacció
Redacció 11/01/2018
El professor alemany, Axel Schönberger, explica en un anàlisis que la llei fonamental de Bonn no permet dissoldre un parlament o un govern, per tant, si el 155 agafa el model de l'article 37 alemany, com han defensat els unionistes, l'aplicació que s'ha fet a Catalunya és una “greu violació de la llei espanyola”, assegura.
 
Tanmateix, apunta que el 155 no permet el desplegament de la Guardia Civil o Policia Nacional en la Comunitat Autònoma que s'apliqui. Si és cert que existeixen altres lleis de l'Estat que ho permeten, explica el professor, el gobierno ha justificat públicament aquesta ocupació sota el paraigua del 155. 
 
Per altra banda, Schönberger, sentencia que el dret d'autodeterminació dels pobles és un dret recollit en els pactes de Drets Humans, i que aquests estan per sobre de la llei de cada territori, afirma.